Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Látogatás Pozsonyban

Szerző   /  2012-09-14  /  1 Comment

    Print       Email

Már két posztot is írtam a bécsi kirándulásomról, de azt még nem mondtam el, hogy az egyik napon hajóra ültem, és Pozsonyba utaztam.

Némi sétálás után véletlenül megláttam a főpostát. Gondoltam bemegyek, és körülnézek bélyegügyben. Nagy nehezen sikerült kiderítenem, hogy van egy külön filatelistáknak való elárusítóhelyük. Ott azonban nem találtam túl nagy választékot. Az eladó hölgy elémrakott egy mappát, és azt mondta, hogy csak ezek a bélyegek vannak. Évkönyvről, year setről, vagy egyéb kiadványokról ne is álmodozzak. Ennyi van, es kész. A mappaban körülbelül 30-40 fele bélyegív lehetett, és néhány blokk. Ezek közül választottam öt bélyeget és egy blokkot, melyek a legjobban tetszettek. Beszkenneltem őket, és az alábbiakban megmutatom a kepéiket.

Nekem az a benyomásom támadt, hogy a szlovák bélyegkiadás olyan semmilyen. Stílustalan. Semmi különös, semmi izgalom. Szokásos témák, ötlettelen kidolgozás. Másképpen megközelítve a dolgot, azt is mondhatnám, hogy 20 évvel el vannak maradva. Magyarországon a kilencvenes évek elején adtak ki hasonló bélyegeket.

Én úgy tarom, hogy minden bélyegnek van egy üzenete. Valamit sugallni szeretnének. Általában egyszerű dolgokról van szó. Emlékezzünk meg egy híres emberről, valaminek az évfordulójáról, védjük a természetet, vagy bemutatnak valamilyen állatot vagy járművet. Mivel a bélyegek nemzetközi forgalomba kerülnek, fontos, hogy az üzenetet egy olyan ember is megértse, aki nem beszéli az ország nyelvét, vagy esetleg azt sem tudja, hogy hol van az adott ország. Itt arra gondolok, hogy Kínában 20-30 millió bélyeggyűjtő van. Mivel én egyáltalán nem beszélek szlovákul, nagyon jó alany vagyok arra, hogy leteszteljük, hogy mennyire jó a szlovák bélyegek üzenetközvetítő kepéssége. Nézzük, mit értettem meg az alábbi bélyegkiadványokból!

 

Csillagképek. Vagy EU zászló? Tizenkét csillagkép van. De az EU zászlón is tizenkét csillag található, méghozzá a bélyegen látható elrendezésben. És mi köze van az egészhez Leonardo Vitruvius-tanulmányának? Minél többet nézem ezt a bélyeget, annál több kérdés merül fel bennem.

 

Tatra 87-es gépkocsi. Világos.

 

Valami húsz éves. De mi? Szlovákia 2003-ban nyerte el a függetlenséget. Tehát nem Szlovákia függetlenné válásáról van szó.  Meg miért van a jobboldali kézen (ami egyébként bálkéz) holland zászló? Nem értem, nem értem. Egy magyarázata lehet a dolognak, a maastrichti szerződés. De azt 1992-ben írták alá. Pedig ez megmagyarázná a másik kézen látható EU-s utalást. Mondjuk 1991-ben az Európai Tanács ülésezett Maastrichtban. Maastricht Hollandiában van, ez megmagyarázza a holland zászlót.
Megvan! A Visegrádi Együttműködés! A “Vysehradskej” szó erre utal! És a szerződést 1991-ben írták alá! De mi köze lehet az EU-hoz, és Hollandiához?

 

Erdők védelme. Világos. Volt is egy ilyen erdők védelméről szóló országok közötti bélyegprojekt, valószínűleg az abban való részvétel alkalmából készült ez a bélyeg.

 

Fogalmam sincs. Ha agyonvernek sem tudom megmondani, hogy mi akar ez lenni.

 

Ez a kedvencem a hat kiadvány közül. A legjobban az tetszik, hogy a négy bélyeg igazából csak két fajta, de különböző környezetekbe próbálták őket beleilleszteni.


    Print       Email

1 Comment

  1. zgergely szerint:

    Tetszik a Tatra autós bélyeg, ahogy maga az autó is. De a többi régi csehszlovák autó is, mint ezek: http://stamps.delcampe.com/page/item/id,87096358,var,1956-CZECHOSLOVAKIA-FDC-SKODA-CAR-CARS-TATRA-BUS,language,E.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →