Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Látogatóban: Bélyegklub.hu

Szerző   /  2012-12-15  /  No Comments

    Print       Email

Az online filatélia örvendetesen növekszik, melyhez kedvcsináló és fejlesztő szándékú cikksorozatunk igyekszik hozzájárulni.
Mai célpontunk a www.belyegklub.hu weboldal, mely nevével le sem tagadhatja, hogy egy online bélyegklubot jelent. Vagy talán mégse? Nézzünk be és mindjárt meglátjuk!

1. A honlap címe: a domain név könnyen megjegyezhető, egyértelműen leírja mire számíthat az ide látogató. A névválasztás 10 pontot ér.

A Főoldal adott helyet a beköszöntőnek, mely ismereti a honlap célját.

2. A honlap céljának átláthatósága: A főoldalon található köszöntőből megtudhatjuk, hogy egy gyerekek számára készült portálról van szó. Izgalmas és dicséretes ez a misszió: “Célunk a bélyeggyűjtés megismertetése és megszerettetése. Egyre kevesebben tudják, hogy a bélyeggyűjtés, ez az elfelejtett hobby…” bár ez utóbbi kijelentést erős túlzásnak tartom. Azonban a honlap értékeléseimnek nem képezi tárgyát az írásos tartalom, így első nekifutásra 10 pontot adnék a honlap céljának egyértelmű megfogalmazásáért, azonban ennél árnyaltabb ez a kép. A honlap tartalma az ismeretterjesztés és kedvcsinálás mellett komoly helyet ad bélyegcsomagok illetve bélyeggyűjtő társasjáték rendelésének, így a honlap küldetése már nem teljesen egyértelmű. Ezt figyelembe véve 8 pontot adok erre a szempontra.

Aki részt vesz a felmérésben, megismerheti a szavazás eddigi eredményét

 

3. Interakció: Az oldalon egy szavazómodul kapott helyet a bélyeggyűjtési motivációkról, ebből megtudhatjuk, hogy az eddigi szavazókat miért érdeklik a bélyegek, és hány bélyegük van. A szavazáson túl a bélyegcsomagok, illetve egy társasjáték rendeléshez lehet regisztrálódni és rendelni. Ezeken túl egy nyereményjátékban is részt vehetünk, bár ez utóbbi átmenetileg szünetel.
Fiatalok révén hiányoltam a facebook megosztási és like lehetőséget, illetve klub révén kissé személytelennek találtam az egész oldalt. Nem derül ki, hogy ki vezeti, üzemelteti a klubot,kik a többi tagok,  ami nekem hiányzott. Az interakcióra így 8 pontot adtam.

Az Érdekesség menüpont hasznos ismereteket nyújt a bélyeggyűjtésről.

 

4. A honlap szerkezete: A tartalom a fő- és oldalmenük használatával érhető el, melyre ráerősítenek a főoldalon elhelyezett kiemelések. Maga a tartalom – melyre a következő pontban térek ki – hiányolja a logikai sorrendet. A felső menün a megvásárolható Társasjáték kapott elől helyet, ezt követi a “Bélyeggyűjtés”, ahol szintén a “Levelező bélyeggyűjtés” – kapott elsőbbséget, ezt követik az egyéb bélyeggyűjtéssel kapcsolatos tudnivalók és fogalmak. Az oldalmenű hasonlóképp a “Levelező bélyeggyűjtést” hivatott kiemelni, mely kilenc bélyegcsomag egymás utáni rendelését jelenti. A navigálás egyszerű, a sorrend és a hangsúlyok eltolódtak, ezért 7 pontra értékelem ezt a szempontot.

Levelező bélyeggyűjtés. Így gyűjtsünk bélyeget?

5. Írásos tartalom: A tartalom, mint fentebb írtam, ismeretterjesztő és burkoltan (?) kereskedelmi. A tartalom és stílus igazodik az ifjú olvasókhoz, az ismeretterjesztő részek korrektek, hasznosak. Amit hiába kerestem, az a kedvcsinálás: elmondani, megmutatni a gyerekeknek, miért is jó bélyeget gyűjteni. A tartalom in medias res, a hogyan-ról szól, beleértve a csomagok ileltve társasjáték rendelését. A Hírek menüpont bár aktuális filatélia híreket tartalmaz, egy részük azonban érdektelen a  gyerekek számára, erre érdemes mindig odafigyelni. Erre a szempontra 6 pontot adtam.

Az Érdekesség menüben sok érdekes téma található meg, kép nélkül nagyon száraz. Ami bélyegkép van, az sem túl vonzó a gyerekeknek.

6. Médiaelemek: A bélyeggyűjtés egy vizuális központú műfaj, ennek ellenére minimális képanyag várja a látogatót. Egy helyen találkozhatunk egymást váltó bélyegekkel, melyek nem igazán a gyerekek érdeklődési körébe tartoznak. Emellett még a társasjáték kapott egy fotót, ez minden. A médiaelemeket így 3 pontra értékeltem, ebben bőven van lehetőség a honlap szerkesztőinek.

Összegezve 42 pont gyűlt össze a maximális 60-ból, tehát az átlag 7 pont. Ez egy igen nagy szórású pontszámból jött ki, ahogy maga az oldal is erősen disszonáns képet ad a bélyeggyűjtés népszerűsítése és a kereskedelmi tevékenység közt, melyet utóbbit nyíltan sem szégyen felvállalni.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →