Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Látogatóban: Mafitt.hu

Szerző   /  2012-11-10  /  1 Comment

    Print       Email

Sorozatunk a magyar online filatélia szereplőit látogatom meg, és felállított kritérium rendszer alapján értékelem őket. Ebben a bejegyzésben a Mafitt – Magyar Tudományos Filatéliai Társaság – honlapjáról írok. Vágjunk is rögtön bele!

1. A honlap címe: Mafitt. Ez a Tarsaság nevének hivatalos rövidítése, mely ugyan önállló értelemmel nem bír, azonban kimondható és viszonylag könnyen megjegyezhető. Erre a szempontra 10 pontot adok.

A Főoldal lelkesítő üzeneteinrk olvasása mellett néhány filatéliai csemegében is gyönyörködhetünk.

2. A honlap céljának átláthatósága: A címlapon pontos és imponálóan igényes leírás tájékoztat a Mafitt és azon belül a honlap küldetéséről. Példaértékű, csak dícsérni tudom. 10 pontra értékelve.

3. Interakció: A honlap nélkülözi az interaktivitást. A terjedelmes, mondhatni tetemes tartalom – filatéliai irodalom és kiállítási anyag – megosztása egyoldalú, visszajelzésre, további megosztásra nincs lehetőség. Egyedüli lehetőségként az emailen történő kapcsolatfelvételt találtam az oldalon, leszámítva Czibula Péter Bélyeggyűjtő Focebook csoport linkjét, mely nem tudom mennyire a mafitt sajátja. Amellett, hogy tiszteletben tartom a szervezet kommunikációs stratégiáját, úgy gondolom hogy több lehetőséget kellene biztosítani vélemények megosztására illetve a közösségi oldalakon történő megjelenésre. Ezért 3 pontot adok az interakciós lehetőségekre.

Az Alapszabály és Tagság mellett az Elnökséggel is megismerkedhetünk.

4. A honlap szerkezete: Logikus, átlátható, követhető. A menükbe elmélyedve akár virtuális bélyegkiállításokra, folyóirat archívumokba illetve a tagok személyes honlapjaihoz is eljuthatunk. Ha valamibe belekötnék – ami nem alapvető célom – a menüpontok sorrendje. Az Elnökség-Alapszabály-Tagnévsor középre van beékelődve, ami szerintem előre kívánkozna. A Könyvtár és a Philatlica folyóirat pedig egymás mellé. Ezért nem a maximumot, csak 9 pontot adtam erre.

 

A Philatelica folyóirattal és számos bélyeggyűjtő szakkönyvvel ismerkedhetünk meg.

 

5. Írásos tartalom: a tartalom nem hagyja cserben a Társulat elnevezésében szereplő másik T-t, ami a Tudományost jelenti. A tudományosság azonban érthető és emberi, kerüli az öncélúságot: akár kezdő bélyeggyűjtőknek, vagy csak érdeklődőknek is érdekes, hasznos olvasmányokat kínál a honlap. 10 pont az ítélet.

Az írások tudományos igényességűek, de mégis érdekesek. Itt például a hamisítványokról.

6. Médiaelemek: A képek jó minőségűek, az Eponet szekcióban megtekinthető kiállítási lapok kiváló minoségűek. A nagyszerű képanyag és szellemiség és írásos tartalom mellett elmarad az oldal tipográfiai megjelenése. Akár egy oldalon is többféle betűtipus és méret jelenik meg, megtörve annak egységes megjelenését. Ennek áttekintése és fejlesztése nagyot dobhat az oldal arculatán, ahogy a rózsaszín keretháttér felülvizsgálata is. Ezért 7 pontra értékeltem ebből a szempontból a honlapot.

Az online bélyegkiállítások megtekintése igazi élmény!

Összesen 49 pontot osztottam ki, ami 8.2-es átlag. Közben pedig megismertem egy profi, lelkes filatelista szervezetet, ami meggyőzőtt arról, hogy a bélyeggyűjtésnek van jelene és jövője is.

Ezen az oldalon a mafitt projektjeiről olvashatunk, mely tudatos, előrevivő munka benyomását kelti.

    Print       Email

1 Comment

 1. szücs szerint:

  A Mafitt elnöksége nevében köszönöm mind az elismerést, mind az észrevételeket, melyeket megszívlelve néhány változtatást a honlapunk gondozójaként már végre is hajtottam. Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy honlapunk alapjait elsősorban Gulyás László, dr. Homonnay Géza és Visnyovszki Gábor többéves munkával rakták le 2000-2004 között, aminek folytatást az utóbbi két-három évben vettem csak át tőlük.

  Az interaktivitást hiányoló észrevétel alapján a “Kapcsolatok” oldalunkon hivatkozásokat helyeztem el olyan magyar filatéliai weboldalakra, amelyek a bélyeggyűjtők interaktív kapcsolatait teszik lehetővé, köztük a Bélyegvilag.net weboldalára is.

  A saját oldalainkon belül tervezzük egy, az általunk elvárt tudományos színvonalat garantáló, interaktív tudástár, – előzetes néven “Magyar Filatéliai Enciklopédia” – létrehozását. Ennek célja a Monográfiában mintegy négy évtizeddel ezelőtt összefoglalt, közel 5000 oldal terjedelmű, mára részben már meghaladott és helyenként korrigálásra is szoruló filatélia tudásanyagának korszerűsítése. A Monográfia köteteit mintegy “alapanyagként” a Monográfia-projekt weboldalán a napokban teljes egészében hozzáférhetővé tettünk.

  A megbízható színvonalat egy szerkesztőbizottság által felkért, kizárólag jelentős gyűjteményekkel rendelkező és méltányolható kiállítói- vagy publikációs háttérrel rendelkező filatelistákból álló témafelelős-gárda biztosítja majd, melynek szervezése már folyamatban van. A wikipédia-szerűen létrehozni tervezett (tehát, ami a filatéliában is fontos, oldalanként vitalapot is tartalmazó) Enciklopédiánk interneten keresztüli szerkesztéséhez a Monográfia-projekthez e témafelelősök által felkért, illetve jelentkezések alapján elfogadott csatlakozók férhetnek majd hozzá, akik munkáját a témafelelősök fogják koordinálni.

  A Monográfia korszerűsítésnek várhatóan még idén megalakuló szerkesztősége kidolgozza, és remélhetően rövid időn belül közzé is tudja majd tenni az Enciklopédia struktúráját adó témaköröket és az ezeket felvállaló témafelelősök elérhetőségeit.

  Szücs Károly
  Mafitt titkár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →