Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A legszebb és legcsúnyább Mona Lisa

Szerző   /  2016-11-05  /  No Comments

    Print       Email

Gondolhatnánk, hogy a festmény bélyegek egyformák és nem különösebben nagy művészet festményt ábrázoló bélyeget tervezni és kiadni. Nézzük ezt meg részletesebben a Mona Lisa példáján és találjuk meg a legszebb és legcsúnyább Mona Lisa bélyeget.

Mielőtt ezt megtennénk, olvassunk el néhány érdekes elméletet a titokzatos mosolyú nőalakot ábrázoló festményről:

– Leggyakoribb vélekedés szerint a kép del Giocondo feleségét, Lisát ábrázolja, amit tények is igazolnak. Azt viszont kevesebben tudják, hogy Lisának volt egy házasságon kívüli gyermeke – nagyapja azért adta hozzá Giocondo-hoz, hogy a szégyent elkerülje (azt is tudjuk, hogy Giocondonak Lisa előtt volt egy felesége aki Lisa anyjának testvére volt) – aki mindössze egy délutánt ért meg, s apja nem is tudott róla soha. Hogy ki volt az apja? Egy Medici!
– Dr. Lillian Schwartz szerint a kép egy önarckép, maga Leonardo da Vinci női ruhában. Digitális elemzése során szinte teljes egyezést fedezett fel Leonardo önmagáról rajzolt képei és a Mona Lisa között. Elméletének kritikusai szerint a hasonlóság oka az, hogy ugyanaz a személy, ugyanabban a stílusban dolgozott. Az sem bizonyított, hogy az önarckép valóban önarckép.
– Maike Vogt-Lüerssen amellett érvel, hogy a nő a rejtélyes mosoly mögött Aragóniai Izabella, Milánó hercegnéje. Leonardo tizenegy évig dolgozott a hercegi udvarnak. Vogt-Lüerssen szerint Mona Lisa sötétzöld szemei a Visconti-Sforza családhoz tartozását jelzik.

A rejtély 2008 januárjában oldódott meg. A képen Lisa Gherardini, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége látható. A kutatók a Heidelbergi Egyetem gyűjteményében találtak rá a bizonyítékra. A feljegyzést 1503 októberében a művész egyik ismerőse, Agostino Vespucci készítette egy a Cicero leveleit tartalmazó kötet margójára. A feljegyzés arról tanúskodik, hogy a művész egyszerre három képén dolgozott, közülük egyik Lisa del Giocondo portréja. (forrás: wikipedia)

Silvano Vietri régész és munkatársai három, nagyjából egykorú nő földi maradványaira bukkantak abban a kolostorban, ahová Lisa a férje halála után beköltözött. 2013-ban DNS-mintát vettek Lisa fiától. Ha a minta a három nő közül valamelyik rokona a fiúnak, tudni fogjuk, hogy ki volt az igazi Mona Lisa.

mona-lisa-belyeg-d

A német bélyeg piros kerete megváltoztatja az egész festmény színvilágát.

mona-lisa-belyeg-f

A francia Mona Lisa bélyeg: keret nélkül, sok felirattal, ám az összhatás nem rossz!

mona-lisa-belyeg-guyana

Izgalmas kombó megközelítés: Totál – kezek – mosoly, arányosan összerendezgetve. Nem hiába, Guyana profi a bélyegkiadásban!

mona-lisa-belyeg-moldova

Moldova sem rossz, bár ez a kép remélhetőleg nem színhű másolat a bélyegről.

Mona Lisa pár bélyegvilág

Nekem a magyar kiadás tetszik a legjobban!

mona-lisa-belyeg-albania

Az albán Mona Lisa kerete sápasztó és túl széles

mona-lisa-belyeg-bulgaria

Bolgár Mona Lisa kék kerettel – a bélyeg így négyzet alakúvá vált, ami széthúzza Giocondát.

mona-lisa-belyeg-royal-mail

A Royal Mail a híres mosolyra összpontosított, ez a második kedvencem.

 

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Ritka és különleges filatéliai selyem nyomat

Elolvasom a cikket →