Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

London 2012

Szerző   /  2011-02-12  /  No Comments

A 2012. évi nyári olimpiai játékok megrendezésével London lesz az első város, amely háromszor rendezhet nyári olimpiát, mivel korábban 1908-ban és 1948-ban is e sportesemény házigazdája volt.

    Print       Email

A XXX. Nyári Olimpiai Játékokat 2012. július 27-től augusztus 12-ig rendezik meg Londonban, az Egyesült Királyság fővárosában. A rendezvényt a 2012. augusztus 29. és 2012. szeptember 9. között zajló paralimpiai játékok követik. A 2012. évi nyári olimpiai játékok megrendezésével London lesz az első város, amely háromszor rendezhet nyári olimpiát, mivel korábban 1908-ban és 1948-ban is e sportesemény házigazdája volt.

A pályázati folyamatban a londoni pályázat új létesítmények, korábbi, már felépített épületek és ideiglenes beruházások egy sorát ígérte, beleértve az Olimpiai Stadiont 80 000 férőhelyét és az új Wembley Stadiont. Ezen létesítmények három különböző zónába lettek besorolva a londoni agglomeráción belül, így létrejött: az olimpiai zóna (Olympic Zone), a folyami zóna (River Zone) és a központi zóna (Central Zone), kiegészítve néhány további, végszükség esetén használható épülettel, melyeket a Londont és agglomerációit magába foglaló területen kívül helyeztek el.

Az olimpiai falu az ígéreteknek megfelelően 17 ezer ággyal rendelkezik majd, az alapvető szolgáltatások mellett kényelmes és tágas teret biztosítva a sportolóknak.

A pályázatban a londoni tömegközlekedés javítását is beígérte a pályázati bizottság, mely magába foglalja a londoni metróhálózat nyugat-londoni vonalának kiterjesztését a Docklands Light vasút és az észak-londoni vonal fejlesztését és az új “gerely” szolgáltatást.

A 2012. évi nyári olimpiai játékokon összesen 26 sport 39 ága vesz részt. A 2012. évi paralimpiai játékokon összesen 20 sportág 21 szakága mutatkozik majd be. London pályázata az eddigi nyári olimpiákkal összhangban 28 sportágról szólt, azonban a NOB a rendező város kiválasztását két nappal követően úgy határozott, törli az olimpia napirendjéről a baseballt és a softballt. A Torinói Játékokat követően ismét szavazott a NOB, s itt is e két sportág ellen szavaztak többen. Annak ellenére, hogy Pekingben rendeztek belőlük utoljára versenyt, továbbra is olimpiai sportágak maradnak. A programba újonnan felvett programok a karate, a korfball, a fallabda, a golf, a rollersportok és a hétfős rögbi közül került ki. A karate és a fallabda kapta a két legöbb szavazatot, azonban egyikük sem kapta meg a kellő számú támogatást, mely a leadott szavazatok kétharmadát jelentette volna.

Murad Qureshi, a Londoni Tanács egyik tagja nagymértékben támogatja, hogy a Twenty20 szerepeljen a londoni olimpia programján. A Twenty20 krikett eredetileg szerepelt a pályázatban, azonban a végső sportok közé nem került be. Lehet, hogy a netball bemutatóként részt vesz majd az olimpián. Ezt az elképzelést Gordon Brown miniszterelnök is támogatta, mert szerinte ez több fiatal lányt vonz majd a csapatjátékokhoz.

A női ökölvívás nem szerepelt a pekingi olimpia programsorozatában, azonban egyetértés volt abban, hogy az ezt követő olimpián versenyszám legyen. Az ökölvívás az egyetlen olyan sportág a nyári olimpián, melyben a nők nem vehettek részt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői 2008. augusztus 13-án találkoztak, s ekkor beleegyeztek abba, hogy a női ökölvívás is szerepeljen a programban. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség ajánlása alapján 40 ökölvívó küzd meg öt súlycsoportban.


    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon Mauritius, egy százhúsz éves bélyeg

Elolvasom a cikket →