Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Magyarország, 1984: Újratöltve

Szerző   /  2012-05-03  /  20 hozzászólás

    Print       Email

Köszönöm Szűcs Úr hozzászólását. Tökéletesen egyetértek a leírtakkal. Ebben a posztban egy rövid bevezető után kifejtem a véleményem az 1984-es magyar évjáratról, majd bemutatom, hogy Szűcs Úr elvei alapján hogyan sikerült újra albumba rendezni az évjárathoz tartozó bélyegeket.

Az eslő megállapítás: a fehér album nem album, a fekete album album. Az előző posztban (http://bélyegvilag.net/hogyan-helyezzuk-el-a-bélyegeket-az-albumban/) bemutatott albumnak egy másik hibája is volt a fehérségén kivül. A bélyegeket tartó fóliacsík nem teljesen átlátszó, így a bélyegek alsó része mindig rosszabbul látszik.
A bélyegek elrendezését egy konkrét példán érdemes kipróbálni. A próba tárgyai meghatarozott számú (nem túl sok), valamilyen módon összetartozó bélyegek legyenek. Erre egy évfolyam tökéletesen alkalmas.
Magyarország, 1984.

A kísérletezéshez Magyarország 1984-es évfolyamát választottam. Sokan ismerik, és olcsón beszerezhető. A témák kiegyensúlyozottak: a sport és a festmények nincsenek túlreprezentálva, mint mondjuk 1960-ban (két hosszú sport témájú sorozat + blokk) vagy 1973-ban ( két hosszú festmény sorozat + blokk). A magyar bélyegek 1960 és 1990. között másról sem szólnak, csak hosszú unalmas festményes és sportos témájú sorozatokról.
Én személy szerint utálom a festményes bélyegeket. Nagyok és csúnyák. A magyar festményes bélyegek pedig különösen rondák, a rossz nyomdatechnológia miatt a képek alig felismerhetők.

A sportos bélyegek jöhetnek, de csak korlátozottan. Magyarország az elmúlt évtizedekben rendkívül sikeres volt a sportversenyeken, és ez tükröződik a bélyegkiadásban is. Nekem viszont elég egy labdarugó vagy olimpiai sorozat, nem kell minden évben új. Ezeken a bélyegeken mindig ugyanaz van. Valaki fut, valaki focizik, valaki úszik. Köszönöm, de ez nekem egyszer is elég.

Magyarország 1984-es évfolyamában nincs sport (Hurrá!), és csak egy csúnya festményes blokk van. Vannak viszont természeti témájú sorok, melyek a kedvenceim közé tartoznak. Három is. A lepkés és a baglyos egész jó, a gombás se rossz, csak a bélyegek túl nagyok. Sokat dobott volna rajtuk, ha olyan méretben adják ki őket mint a baglyos bélyegeket.
A festményes blokkra visszatérve maga a koncepció, “A Szépművészeti Múzeum Ellopott Kincsei” nagyon jó ötlet. A megvalósítás már kevésbé jó. A csúnya sárga háttér, a szürke képkeretek és a nyomtatás rossz minősége (életlen, kisfelbontású fényképek a festményekről gagyi színekkel) tönkreteszik a blokk esztétikáját.
A Dunaparti Szállodák sort szintén nagy ötletnek tartom. A szállodát ábrázoló bélyegek ritkák. Mondjuk a Hilton Szálló előtt álló Trabant nem mutat túl jól, és a fényképek sem pengeélesek a bélyegeken.

A Zsidó Művészet sor is jó ötlet, a megvalósítás már kevésbé. A probléma az vele, hogy az ábrázolt tárgyak (szerintem óllóval körbevágott) elmosódott fényképek valamilyen idétlen gagyi színű háttér előtt. Ezzel a módszerrel nem sikerült felejthetetlen bélyegeket alkotni, melyet jelölni lehetne a világ legszebb sora címre. Nagyon jó ellenpélda erre az ugyancsak 1984-es 57. bélyegnapi, két tagból álló sor, ahol a téma hasonló (műtárgyak), a háttér viszont fehér, és így az összkép sokkal elegánsabb.

Amik viszont tényleg nagyon el lettek szúrva 1984-ben, azok az egyedi bélyegek. Kezdjük az energiással: katasztrofálisan béna. Az energiáról lehetett volna nagyon érdekes képeket készíteni. Írjuk csak be az “energia” szót a Google-be, és nézzük meg, milyen képeket hoz fel. Ezzel szemben a magyar 1984-es bélyegen egy matematikai feladvány szerepel, hogy hányféle módon lehet az “energia” szót kiolvasni az ábrából.
Szegény Kőrösi Csoma Sándor is szebb bélyeget érdemelet volna. Sok érdekes vidéken járt, nem igaz, hogy nem lehetett volna egy szép tibeti látképet a bélyegen, vagy akár egy blokkon elhelyezni. Egy kis kreativitással Magyarország legszebb bélyegét vagy blokkját lehetett volna megalkotni.

Ifjúsag témában is elő lehetett volna állni valamilyen dinamikusabb kiadvánnyal. Az ifjúsag témával én legalabbis a dinamizmust asszociálom. Írjuk csak be a “youth” szót a Googlebe, és nézzük meg a képeket. Gyakorlatilag bármelyik jobban mutatna a bélyegen.

Hámán Kató és Hevesi Ákos a munkásmozgalomban szerzett felejthetetlen érdemeket, Balázs Béla velük szemben egy író volt, aki más művészeti ágakban is kipróbálta magát. Közös bennük, hogy 1984-ben mind a hároman egy-egy unalmasnak mondható, nem túl dekoratív bélyegen szerepelnek.

Arrol már ne is beszéljünk, hogy a Motoros Műrepülő Világbajnokság bélyegen a világtérkép fordítva van.
A Bélyegkiallitasok blokknak tetszik a színdinamikája. Az alsó sorban szereplől logók is jól mutatnak. A kiállított három bélyeg már kevésbé nyerte el a tetszésemet. Az első mindjárt egy festményes. Ezt a fentiekben leírtak alapján helyből rossz kritikákkal illetem. A második az 1961-es Budapesti Állatkert sor első tagja. Ez a sor nem volt nagy durranás. Ha már mindenáron a hatvanas évekből akartak valamit választani, akkor az 1963-a Népviseletek II. sor valamelyik tagját kellett volna. Ezek a legszebben rajzolt magyar bélyegek. A harmadik képen szerplő Schiller kiadvány sem nevezhető a kreativitás csúcsának.

Az új elrendezés

 • Most, hogy kielemeztük az 1984-es évfolyamot, nezzük meg, hogyan sikerült újrarendezni a bélyegeket egy másik albumban. Szűcs Úr útmutatása alapján fekete albumot választottam. A holland DAVO cég 7 soros albumlapjaiból vásároltam ötöt. Az oldalak műanyagból vannak, és vékonyabbak, mint a papírból készült albumok lapjai. Az oldalak szélesebbek is, a baglyos sorozat például elfért egy sorban. További előny, hogy a bélyeget tartó fóliacsík telejesen átlatszó, a mellékelt fényképeken szinte nem is látszanak. A fóliacsíkok vastagabbak is, nem kell attól tartani, hogy a blokkok kiesnek.
 • A bélyegeket most sikerült ismét három oldalon úgy elrendezni, hogy vízszintes takarás egyáltalán nincs, függőleges is csak kevés.
 • Próbáltam a természeti és a művészeti témájú bélyegeket egy-egy oldalon elhelyezni.
 • Az első két oldallal nagyjából meg vagyok elégedve. A harmadikkal már kevésbé. Nem mutat jól. Kérdés, hogy hogyan lehetne a bélyegeket még jobban elrendezni.
 • Várom az ötleteket a kommentekben, bátrabbak akár posztot is írhatnának róla, hogy ők hogyan helyezték el ezt vagy egy másik évfolyamot az albumukban. Szűcs Úr hozzászólásának pedig különösen örülnék.
Wichshund Zoltán
Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.
    Print       Email

20 hozzászólás

 1. gergő szerint:

  Osztom a véleményét, szerintem is rondák a festményes bélyegek, ezért nem is gyűjtöm a bélyegeket a 60-as évek óta
  Inkább 1946-1959 ezek szépek érdekesek és ritkák

 2. csupor szerint:

  Akinek ilyen művészet ellenessége van ne gyüjtsön bélyeget,vagy csak olyan szinvonalút mint a 2010- Vancuveri Téli olimpiai bélyeg.Gondolom ilyen szemlélettel még életében nem járt festmény kiállításon,múzeumban.Ma bélyeg szinvonala egyre alacsonyabb és igen egysíkú .

  • Wichshund Zoltán szerint:

   Csupor: Ne keverje össze a festmények esztétikáját a festményekről készült bélyegek esztétikájával! A Szépművészeti Múzeumból ellopott képek szépek, de a róluk készült blokk nem nyerte el a tetszésemet.

   Szívesen fogadnánk egy hosszabb hozzászólást vagy akar egy posztot Öntől, melyben kifejti, hogy miért nem tetszenek Önnek az új bélyegek.

 3. csupor szerint:

  Wichhud Zoltán!
  Ha Önnek tetszik például AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK MAGYAR ELNÖKSÉGE,,NEMZETKÖZI GYERMEKMENTŐ SZOLGÁLATA ,50 ÉVE JÁRT ELŐSZÖR EMBER AZ ŰRBEN,stb bélyeg akkor összehasonlításként javasalom nézze meg a 70-80-s hasoló témában kiadott bélyegeket.
  Igaz most politikai okokból szidni kell a 90 elötti bélyegeket,még ha szépek is.Ezeket a bélyegket most egy számító gépen egy-két óra alatt meg lehet szerkeszteni(olyanok is) és máris aláírható:tervező művész…..Én maradok a hagyományos szinvonalon,és továbbra is a festmény bélyegeket gyűjtöm,még ha sárga kerete akkor is.

 4. Wichshund Zoltán szerint:

  Csupor: Megnéztem az Ön által említett bélyegeket. Hát tényleg elég szánalmasak. Ebben teljesen egyetértek Önnel.

  A festményekkel kapcsolatban elnézést kerek, ha megsértettem, nem akartam semmi rosszat Önnek. Remélem, nincs harag.

  Szívesen vennénk, ha írna egy posztot a festmény témájú bélyegekről, és arról, hogy miért kedveli őket.

 5. gergő szerint:

  Tisztelt csupor!
  Én sem a festményeket szidtam hanem a róluk készült bélyegek nem olyan szépek és sajnos nem tudják ugyanazt a hatást kiváltani mint egy igazi festmény

 6. gergő szerint:

  Tisztelt csupor!
  Szidni kell a 90 előtti bélyegeket politikai okokból?? Miért? Én speciel a rákosi-korszak bélyegeiért vagyok oda…

 7. csupor szerint:

  Köszönöm Wichshund Zoltán ,hogy egyetért velem a felosorolt bélyegek ” művészi” szinvonalával.
  Gergő!
  A Bélyeg Világban gyakran találkoztam az ötvenes-hatvanas években kiadott bélyegek gyatra krititkáival.Egyetértek Önnel a politikai témájú kivételével igen is vannak ebben az időszakban nagyon szép bélyegek.A politikai bélyeg mindig az adott kor követelményeinek felel meg ezért ezt ennek megfelelően kell értékelni.Például az 1955-ben kiadott téli sport sor és a jelzett vancuveri olimpia közötti művészi különbség leírhatatlan,vagy az 1961-s kiadású A szovjet ember első világűrben és jelzett 50 ÉVE JÁRT ELŐSZÖR EMBER AZ ŰRBEN mekkora külömbség van a szinvonalban.De ez igaz minden motivumra,nagyon sok összehasonlítást lehetne felsorolni,és látom vanak a szép iránt elkötelezett gyűjtők is

 8. Wichshund Zoltán szerint:

  Csupor: én éppen most próbáltam az 1961-es évfolyamot albumba rendezni. Természetesen nem vagyok elégedett az eredménnyel, úgyhogy lehet, hogy mennek vissza a borítékba. :-))) Amiért ezt irom, az az, hogy feltűnt, hogy a Gagarin a világűrben bélyegpáron a Vosztok rakéta egyáltalán nem hasonlít az igazi Vosztok rakétára. Nézze csak meg a neten. Ami érdekes, hogy a többi szocialista ország akkori űrhajós bélyegeivel is ugyanez a helyzet, mint az alábbi linken szereplő bélyegeken az latszik.
  http://philatelia.hu/galeria/szocialista_orsz%C3%A1gok_posta%C3%BCgyi_minisztereinek_budapesti_%C3%A9rtekezlete_iv.

  Valamiért a magyar bélyegeken szereplő amerikai űrhajók viszont eléggé élethűek.

  Az űrhajós bélyegek amúgy a kedvenceim közé tartoznak.

 9. gergő szerint:

  Én is szeretem az űrhajós bélyegeket bár én egyáltalán nem vagyok tematikus gyűjtő inkább egy korszak bélyegeit gyűjtöm.
  Nekem a politikai témájú bélyegekkel nincs semmi bajom, az is lehet szép…

  • Gergely Zoltán szerint:

   Gergő: a politikai – vagy nevezzük inkabb propaganda – témájú bélyegek kiadásuk idejében számomra nem vonzóak, viszont utólag remek lenyomatai a történelemnek. Így én is szeretem a Rákosi korszak bélyeget, mert sokat tanulok belőle és remek betekintést adnak ebbe az egyáltalán nem nagyszerű korszakba. Viszont azt a nehany dolgot is megmutatják ami azért jó volt akkor – pl összefogás, gyermek üdültetés, újjáépítés – de már nem beszélünk rola.

 10. csupor szerint:

  Egy éves kiadás rendezése helyet én már évtizedek óta tematikus szemponból “tárolom” a bélyegeket,mert így tematikusan sokkal szebb és átfogó képet kapok a kiadásokról( külön az repülés-űrhajózás,növény és állatvilág,egyház,karácsony húsvét stb.A sehová nem sorolható bélyegek vegyes címen vannak).Az éves kiadásokat megnézhetem a katalógusban.

 11. Wichshund Zoltán szerint:

  csupor: a tematikus gyujtes nagyon jo otlet. Megkerdezhetem, hogy minden tema kulon albumban van, vagy hogyan oldja meg a temak elkuloniteset?

 12. csupor szerint:

  Minden téma külön dossziéban van.Ezt úgy oldottam meg olcsón,hogy minden sort,vagy egy témához tartozó bélyeget egy A4-műszaki rajzlapra felragasztott,méretre vágott filacsikba helyezem el a bélyegeket( lehetőleg látványasan.és így nem fedik egymást).Ezt követően egy műanyag borítóba helyezve ( azt hiszem genotermának hívják)kettő vagy négy kapcsos íratnyűjtőben nyerik el a végső helyűket,természetesen témánként más-más gyűjtőben.Mivel ez a műanyag borító egyszerűen elhelyezető így a lapok áthelyezhetők az igényeknek megfelelően egy a gyűjtőn belül,vagy már gyűtőbe.Az A4-s műszaki rajzlapot a bélyegsornak megfelelően pedig számítógéppel akár elő lehet rajzolni,kerettel, cimmel, bélyegkép konkrét nevével stb ellátni.Ez lényegesen olcsóbb megoldás,mint az éves albumlap megvétele,mert egyedibb és az én elképzelésemnek felel meg,és a bélyeg nem lessz hullámos az albumlapok csíkjai miatt,ez főleg a blokkokra igaz.

 13. csupor szerint:

  Folytatva egy kicsit az elöbbi gondolatot.A fenti elrendezés lehetőséget ad arra is hogy egy a témához kapcsolódó első napi boriték,emélkbélyegzéssel ellátott levelező lapot is itt lehet elhelyeni akár egy lapon a bélyeggel.A képeslapot pedig két fotósarokkal rögzítem a lapon.Ilyen megoldás akár egy kis kiállítási lapnak is megfelel, persze csak saját szórakozásra.Én például a saját városomhoz köthető kiadásokat,levelező lapokat ,emlékbéklyegzéssel ellátott borítékokat igyekeztem összegyűjteni és a fenti módon rendeztem el külön gyűjtőben

 14. Wichshund Zoltán szerint:

  csupor: ez nagyon erdekesen hangzik. Pontosan erre van szuksegem. Le is toltottem egy ilyen szoftvert, amivel albumlapokat lehet kesziteni. Tegyuk fel, hogy ki van nyomtatva az albumlap. Honnan szerzek hozza ilyen filacsikot? Hogy vagom meretre? Ha olloval vagom, akkor biztosan nem lesz egyenes. Hogyan ragasztom oket fel? Hol tudok ilyen filacsikot venni?

  Kerestem a filacsikot a neten, de nem talaltam. Meg tudna esetleg mondani az angol nevet?

  Talatam egy linekt. Itt valami stamp hingest elroltetnek, amit ra kell ragaszani a belyeg hatuljara. Mondjuk akkor a belyegnek annyi.

  http://www.arpinphilately.com/blog/how-to-build-a-custom-made-stamp-album/

 15. Wichshund Zoltán szerint:

  Ez lesz az! Protective stamp mounts a neve. Itt a link. Venni kell hozza ilyen asztali ollot, es akkor egyenes lesz. Ezek a sstamp mountok mindenfel meretben kaphatok, de jo dragak.

  http://www.arpinphilately.com/products/stamp-collecting-supplies/protective_stamp_mounts/index.html

 16. Wichshund Zoltán szerint:

  Megvan az oktato video is! Most mar mindent ertek. Ezek a protective stamp mountok ontapadosak, csak meg kell oket nedvesiteni.

  http://www.youtube.com/watch?v=nTrmcxHczL0

 17. csupor szerint:

  Tisztelt Wichshund Zoltán !
  Ön még nem járt bélyegüzletben,mert a feltett kérdése erre vall.Minden bélyegüzletben kapható filacsík különböző méretben ,és hozzá asztali vágó is ,papirboltban meg ragasztót is kap.Ezért nem kell tudni angolul.

 18. Wichshund Zoltán szerint:

  csupor: Hat igen. En a belyegeket a postahivatalban kozvetlenul, vagy interneten szerzem be.

  Szivesen latnank egy-ket fenykepet viszont arrol, hogy On hogyan tarolja a belyegeket. A leirasa alapjan nagyon erdekel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy mexikói hős – mexikói bélyegeken

Elolvasom a cikket →