Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Március bélyege: Koronás Madonna

Szerző   /  2015-03-07  /  No Comments

    Print       Email

Március hónap bélyege a Koronás Madonna. Ez a magyar bélyegek egyik ikonja. Nagyon sokan látták már, nem csak bélyeggyűjtők. Egyrészt, mert az összes címletet összeadva több, mint 90 millió példány került forgalomba, másrészt ehhez a a bélyeg sorozathoz kapcsolódik az egyik leglátványosabb és legértékesebb tévnyomata, a Fordított Madonna.
Március során Facebook csoportunkban is várjuk a szép és érdekes példányok képeit, legyen az lebélyegzés, levél vagy színárnyalat.
Tisztelegjünk ezzel ennek az 1921-ben kiadott bélyeg sorozatnak.

Íme, néhány fontos információ:
A sorozat tíz címletből áll, megegyező bélyegképpel, Helbing Ferenc tervei alapján. Az egyes címletek nem egyidőben jelentek meg: az 50 és 100 koronás bélyeg 1921. február 15-én került forgalomba, az 500, 1000 és 2000 koronások 1923-ban, míg az 5000 és 1000 koronásokat 1925. elején bocsájtották ki.

Az első öt címlet, melyek 1921-ben illetve 1923-ban jelentek meg.

Az első öt címlet, melyek 1921-ben illetve 1923-ban jelentek meg.

A bélyeg központi alakja Magyarország védőasszonya, akinek dicsfénnyel övezett fején a magyar korona, vállán Szent István palástja, jobb kezében a királyi jogar, bal karján pedig a gyermek Jézus látható, aki kis kezében az országalmát tartja.
A bélyegek az Állami Nyomdában készültek könyvnyomással, két színben és két menetben. Az első menetben a keretet, a másodikban a középképet nyomták nyomták a 2*100-as ívekre.

A nagyobb címletek később jelentek meg, ahogy az infláció miatt szükségessé vált bevezetésük.

A nagyobb címletek később jelentek meg, ahogy az infláció miatt szükségessé vált bevezetésük.

A legendás tévnyomat egy ív 5000 koronás címletből készült. Ezt az ívet fordítva helyezték a nyomdagépbe, így a középrész fejjel lefelé került a bélyegre. A hibás ív forgalomba is került, 1925. januárjában egy budapesti trafikban árusították, ahol 80 darabot el is adtak belőle.

A legendás fordított Madonna, a legismertebb magyar tévnyomat.

A legendás fordított Madonna, a legismertebb magyar tévnyomat.

A Koronás Madonna a tévnyomat nélkül is igazi dísze valamennyi bélyeggyűjteménynek, látványos és maradandó kultúrtörténeti emléke a boldog békeidőknek.

És végül még egy érdekesség: ezen a bélyegen a középrész valamilyen oknál fogva kifakult, de az is lehet, hogy a festék összetételével, vagy mennyiségével volt probléma.

Koronás Madonna 2

 

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Notre Dame :-(

Elolvasom a cikket →