Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Melyik értékes bélyegbe érdemes befektetni?

Szerző   /  2020-12-29  /  No Comments

    Print       Email

Az alapkérdés az, hogy egyáltalán érdemes-e értékes bélyegekbe pénzt befektetni. Az értékes és ritka bélyegek piaca azt mutatja, hogy igen, érdemes. Az árveréseken, adás-vételi fórumokban megfigyelhető, hogy bizonyos bélyegek iránt a kereslet töretlen, és ezáltal a piaci értékük is stabil, illeve emelkedik. Eladás esetén a bélyegek viszonylag gyorsan mobilizálhatók, azaz eladhatók, kivéve a több millió forint értékű bélyegeket, melyek értékesítése esetén érdemes kivárni egy-egy jelentősebb aukciót illetve vevőt.

Nagymánya tévnyomat, felülnyomat nélkül
Nagymánya tévnyomat, egy mindig jól eladható befektetés.

A kérdés az, hogy amennyiben bélyegekbe fektetjük a pénzünket, akkor milyen bélyegeket vásároljunk és hogyan. Általánosságban elmondható, hogy a befektetési célú vásárlás előtt érdemes megfigyelni és feltérképezni a piacot – aukciókat, kereskedők kínálatát, adás-vételi fórumokat, hogy meglássuk, hogy mit visznek el gyorsan és jó áron, alkudozás nélkül, illetve magas leütési áron, hosszabb távon is. Ezek lehetnek a befektetési vásárlás elsődleges célpontjai. befektetési területünk lehet a külföldi illetve magyar bélyegek is, ez utóbbi ugyan szűkebb paletta, azonban magabiztosabban lehet mozogni rajta. Külföldi bélyegek esetén ugyanakkor egy nagyobb potenciális piacon mozoghatunk, ami előny és kihívás is egyben.

Mielőtt bélyegbe fektetnénk, azt is érdemes átgondolni, hogy nagyobb gyűjteményeket, összeállításokat vagy egyedi tételeket – bélyegeket illetve sorozatokat – vásároljunk. Összességében mindegyiknek megvan az előnye és hátránya is. Egy nagyobb, komolyabb bélyeggyűjtemény megvásárlásakor előny, hogy fajlagosan talán olcsóbban jutunk hozzá a benne lévő bélyegekhez, ahhoz képest, mintha tételenként vásárolnánk meg azokat. Egy nagyobb gyűjteményt ugyanakkor lehet, hogy egy kicsit nehezebb később jó áron értékesíteni, mivel lehetnek benne olyan darabok, melyek az esetleges vevőt nem érdeklik. Emellett az esetleges vevők is abból indulhatnak ki, hogy egyben, nagy tételben alacsonyabb a bélyegek ára, mint külön-külön, ami lefelé nyomja az árakat. Ez alól az igazán különleges, egyedi, speciális gyűjtemények jelentenek kivételt, ahol a gyűjtésbe, összeállításba fektetett munka eredményeként az adott gyűjteményt csak évtizedek alatt, rengeteg kutatás eredményeként lehet felépíteni.

A legendás fordított Madonna, a legismertebb magyar tévnyomat. Az ára nem valószínű, hogy valaha is lefelé fog menni.

Aki inkább egyedi bélyegekbe fektetné pénzét, érdemes, ha olyan tételeket választ, melyek iránt folyamatos a kereslet, stabilak az árak és nincs sok hamisítvány belőlük a piacon. Persze a bélyeggyűjtés területén is vannak trendek és divatok, amikor bizonyos értékes bélyegek keresettebbekké válnak, míg mások egy kicsit háttérbe szorulnak. Ez függ a médiától, a politikai és kulturális irányzatoktól, áramlatoktól illetve a világpiactól is. Ezeket az információkat szintén össze lehet gyűjteni kutatással, megfigyeléssel, tanulással.

Összefoglalva, érdemes bélyegekbe is befektetni, de csak régebbiekbe és komolyabbakba. Nem csak milliós, híres ritkaságokra kell gondolni, de vannak néhány ezer illetve tízezer forintos bélyegek is, melyek befektetésre érdemesek. A kisebb tételeket könnyebb mobilizálni, értékesíteni, azonban fontos, hogy legyen pontos nyilvántartásunk róluk, beleértve a beszerzési árat is. Mint minden más instrumentum esetében, a bélyegeknél is rá kell szánni az időt és energiát, hogy tudja az ember, hogy mit és mennyiért vegyen, illetve hogyan és hol.

Ez utóbbi kérdésekre a cikk folytatásában olvashatunk.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Örökölt bélyeggyűjtemény

Elolvasom a cikket →