Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Mennyit ér egy bélyeg – gondolatok a bélyegek értékéről

Szerző   /  2013-04-07  /  3 hozzászólás

    Print       Email

Mennyit ér egy bélyeg, avagy mi határozza meg egy bélyeg értékét?  Először nem árt tisztázni, milyen értékről beszélünk: használati értékről, eszmei értékről avagy piaci értékről? Ezekbe belegondolva egy bélyeg értéke nyilván merőben különböző. Vegyünk példának egy 5 krajcáros réznyomatú bélyeget egy szép “Bicske” elbélyegzéssel: ennek használati értéke mondhatjuk, hogy nulla, maximum a fűtőértékét lehet kiszámolni. Eszmei értéke ennek a bélyegnek általában viszonylag csekély, hiszen egy ilyen bélyeg könnyen beszerethető. Kivéve, ha bicskei lebélyegzésű klasszikusokat gyűjtök: ebben az esetben ez a bélyeg számomra magas eszmei értékkel rendelkezik, bár ez nem számszerűsíthető, maximum egyéb bélyegeimmel összehasonlítható, rangsorolható. Ennek a bélyegnek a piaci értéke viszonylag csekély – maximum pár száz forint – hiszen magából a bélyegből még sok lelhető fel, és a bicskei lebélyegzéseket viszonylag kevesen keresik.

A piaci érték az eszmei értéknél tehát konkrétabb. A bélyegek piaci értékét több tényező határozza meg. Ezek közül a legfontosabbak:

– a gyűjtők számának alakulása: szűkülő, vagy bővülő a bélyegpiac

– a bélyeggyűjtési trendek, divatok: véleményem szerint léteznek ilyenek akár a pillanatnyi politikai, társadalmi, illetve kultúrális divatok, vagy egy témakör fókuszáltsága folytán. Példa lehet erre Diana hercegnő halála, mely felfokozta a róla kiadott bélyegek gyűjtését, így keresletét és árát is.

– a bélyegeket kiadó posták téma- és emissziós politikája és marketing munkájuk eredményessége: mennyire keresettek egy adott ország bélyegei, mely befolyásolja a korábban kiadott bélyegek értékét is.

– a különböző katalógusok által meghatározott árak.

A bélyegek piaca leginkább az antikvitáshoz hasonló, azonban mégis eltér attól: a bélyegek esetében egyrészt sokkal kevésbé beszélhetünk művészi illetve materiális tartalomról. A bélyeg egy leginkább egy iparművészeti termék, semmiképp sem műalkotás. A bélyegek értékét pusztán a fellelhető példányok száma (ide értve a tévnyomatokat és különféle változatokat) és a velük szemben fennálló érdeklődés illetve kereslet határozza meg. Ez az oka annak, hogy a bélyegpiac döntő forgalma aukciókon bonyolódik le. Ehhez támpontként szolgálnak a katalógusok árai, illetve korábbi aukciók leütési árai.

A bélyeg katalógus árak esetében érdemes elgondolkodni azon, hogy bár a piac elég konkrétan beárazta a különböző korszakok bélyegeit (pl egy korszak jellemző piaci ára a katalógus ár 30 vagy 50 százaléka) , a katalógus készítők miért ragaszkodnak évről évre a feltüntetett árakhoz, amit azután radikális mértékben korrigál a piac?

Mondhatjuk-e akkor, hogy az aukciók leütési árai mutatják meg a bélyegek piaci értékét? Nos, ez lehet, hogy így van, azonban a 16-18 százalékos vásárlói jutalékok erősen lefelé nyomják az aukciós leütési árakat. Érdemes belegondolni, hogy egy alacsonyabb jutalék esetén a licitálók magasabbra mennének el, ami jó az eladónak, pezsdítőleg hatna a piacra és megerősítené a bélyegek értékállóságába vetett hitet. És az is elképzelhető, hogy az aukciós házak sem járnának rosszabbul.

A tisztelt Olvasóknak mi erről a véleménye?

Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

3 hozzászólás

  1. Takáts Tamás szerint:

    A bélyegek piaci értéke nehezen határozható meg, korrekten. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy a vásárló olcsón/olcsóbban, az eladó drágán/drágábban akar/szeretne vásárolni. Ez a piac; de mindkettőt sarkalja, hogy azért működjön a piac. A bélyeggyűjtők száma állítólag csökken, így egyre több lesz az eladó fóka, mint a vásárló eszkimó. Nekem is vannak bélyegeim, sőt én mindig kiemeltem a bélyegeim piaci értékét az egyéb értéket befolyásoló tényezők között… Sajnos, ma nem tudok mit kezdeni velük. Utódaim/örököseim számára, mert abszolút nem értenek hozzá, legfeljebb kuka értékként fogják, anno, kezelni. Pedig, bélyegkereskedelem járulékos költségei talán kedvezőbbek, mint általánosságban. A bélyegüzletet viszonylag kis üzletben is fent lehetne tartani, szerintem. Habár kezelésük, beárazásuk talán nehezebb, mint más áruké; stb…..

  2. Égető Edit szerint:

    Japán bélyegek (2db) 80-90 között lett kiadva. Van ennek értéke.

  3. Giovanni szerint:

    szervusz. olasz ember vagyok, orokoltem a bélyegeket, milyen az értéke? Kosszonom a vàlasztot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →