Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Miért gyűjtök bélyeget?

Szerző   /  2012-06-03  /  11 hozzászólás

    Print       Email

Nem is olyan egyszerű ez a kérdés. Többen az gondolnák, hogy a bélyeggyűjtés legfontosabb célja minél nagyobb értékű, vagy darabszámú  gyűjtemény létrehozatala. Mások éppen az ellenkezőjét látják a filatéliában: sok kidobott pénzt és elpocsékolt időt. A valódi motivációk megfogalmazásához érdemes ezektől a dolgoktól elvonatkoztatni. Én miért lettem bélyeggyűjtő?

 • Kikapcsolódom a napi feladatokból, jó valami teljesen mást csinálni, nyugodtan félrevonulva.
 • Érdekes dolgokat tudok meg a nagyvilágról, múltunkról, kultúráról, politikáról, sportról, gyakorlatilag bármiről. A filatélia műveltséget ad, a műveltség jó dolog.
 • Izgulhatok: sikerül-e megszereznem egy bélyeget, amire vágyom. Főleg az aukciók izgalmasak, de sikerélményt jelent egy nehezen fellelhető bélyeg felkutatása is. Ugyanakkor ez a hobby nem jelent feltétlen komoly anyagi megterhelést. Fontos alapszabálynak tekintem, hogy a filatélia egy hobby, amire csak annyi pénzt szabad áldozni, ami nélkülözhető, illetve bármi más szórakozásra is elköltené az ember.
 • Egy családi tradíció folytatok, mely generációkat összeköt: továbbviszem édesapám gyűjteményét és igyekszem bevonni gyerekeimet is, bár ez nem kis kihívást jelent.
 • Nincs teljesítmény kényszer: a célokat és tempót én határozom meg. Akár cél sem szükséges, akár a szimpla gyűjtögetésben is meg tudom találni a kikapcsolódást.
 • Egy közösségnek lehetek tagja, más emberekkel egy közös hobby kapcsán szocializálódhatok: ez utóbbi szintén kihívás, mert a szervezett klubélet szétesett Magyarországon. Ennek megsegítésére találtam ki ezt a honlapot.

Szóval én ezért csinálom. Kíváncsian várom a véleményeket, Önök, Ti miért vagytok filatelisták? Arról is jü volna beszélgetni, hogyan lehetne kizökkenteni a magyarországi bélyeggyűjtést a jelenlegi holtpontból.

Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

11 hozzászólás

 1. gergo szerint:

  Én az első 5 pont miatt gyűjtök. A 6. sajnos rám nem igaz mert nem ismerek egy gyűjtőt se személyesen (korosztályomból meg pláne nem)
  A családból apai ágon szinte mindenki gyűjtött (apa, keresztapa, nagyapa) de egyik se komolyan csak amolyan gyerekkori gyűjtéssel. Komolyabban én kezdtem el vele foglalkozni (már egész jó kis gyűjteményem van:) )

 2. WZ szerint:

  Én még arra lennék kíváncsi, hogy milyen bélyeget gyűjtötök? Tematikusok vagytok, vagy országot, országcsoportot vagy korszakot gyűjtötök?

  • Kovácsi Barnabás szerint:

   Én pl. a világon mindent, ami nincs meg. De legfőképp a francia, a magyar, a csehszlovák, a német és az orosz bélyegeket.

 3. gergo szerint:

  Korszakot gyűjtök, csak magyart 1946-1959-ig
  (ha ezzel a korszakkal “végeztem” akkor jönnek majd a korábbi évek
  A gyűjteményemet 3 albumban tartom: 1.: 1850-1946
  2.:1946-1959 3.:1960-1979 (az 1980-asok még nincsenek albumban)

 4. WZ szerint:

  En vitatkoznek egy kicsit. A posztban leirtak a negyedik pont kivetelevel szinte minden gyujtesi hobbira igazak. Kepregeny, konyv, matchbox, stb. De miert pont belyeg? Miert nem matchbox peldaul?

  Amit en fontosnak tartok, hogy a belyegeknek van egy jo szervezett piaca, es egy jol szervezett ertekmehatarozo rendszere. Gondolok itt a katalogusokra. A sorosdobozok eseteben peldaul nincs ilyen.

  Es ne feledkezzunk meg a belyegek esztetikajarol sem. Komoly muveszek tervezik oket. Nekem kulon tetszik a derekszogu formarendszeruk. Ez egyfajta rendezettseget biztosit. Jobban nem tudom leirni, de ha megnezitek Piet Mondrian kepeit, megertitek, mire gondolok.

 5. Üdv,
  gratulálok a honlaphoz, nagyon szép, informatív. Forrás megjelöléssel citállak is majd néhányszor. (A név miatt lehet, hogy rád szólnak egyszer, sz’tem ez védett név, de nem én leszek, nekem nem fáj.)

  Ami tetszik, hogy a a gyűjtésről, a hobbi igaz értelméről beszéltek. Én mint a Bélyegvilág főszerkesztője olyan ritkán találkozom azzal, hogy az emberek jól érzik magukat, és ezt úgy sajnálom.

  Nemrégiben valaki gittegyletnek nevezte a bélyeggyűjtők társaságát. És én visszakérdeztem, hogy az miért baj? A Pál utcai fiúk szívesen éltek saját kedvtelésüknek, és jól érezték magukat. Legtöbbünk kollekciója nem tudnak többet, mint örömet okozni a gazdájuknak. Ez kevés?

  Még egyszer grat’
  Rigóczki Csaba
  http://www.netgeo.hu

 6. taktam szerint:

  Nógrádi György biztonságpolitikai professzor az 1953-an Sztalin vágott blokkot gyűjti, továbbá még másik kettőt is, de ezekről nem nyilatkozott. “Részint befektetésről van szó.(…) Szórakoztat.”(Bélyegvilág, 2012/5. 7. oldal, RCsaba.
  Nekem is mindig problémám volt, hogy mit is gyüjtsek és hogyan… Mindenféle bélyegem/blokkom van, különösen Magyarországot, motívumokból: színesszámú krajcárosokat; külföldiekből agrárium témakörbe sorolható bélyegeket és festmény reprodukciókat. Csábítanak a híres emberek is… A bélyegek grafikája is tetszik nekem, szórakoztat; de anno, én is Fillérekből szerettem volna Tőkét Felhalmozni; ami nem sikerült, mert nem volt jó a témaválasztásom és nagyon visszaszorult a keresleti piac, és megnőtt a kínálat. A bélyegpiacon is válságot produkáltak a piaci szereplők.
  Nem vagyok Bélyegész Guru, csak egy vidéki talpas, de nem elég szorgalmas… Tisztelettel és barátsággal köszöntelek!
  taktamfer@t-online.hu

  • zgergely szerint:

   Taktam, szerintem ne aggódj a téma választáson. Az is jó, ha egyszerűen azokat a bélyegeket szerzed be, ami megtetszik. Attol, hogy nem teljes vagy magas piaci értékű a gyűjteményed, még elégedett lehetsz vele, az a fontos, hogy, számodra fontos legyen és értéket képviseljen. Örülnék, ha megosztanád valamelyik kedvenc belyeged és azt is, miert áll közel hozzád.

 7. taktam szerint:

  To zgergely.
  Köszönöm válaszát.
  Mind Nógrádi, mind az én problémról is várnám válaszát: “Fillérekből szerettem volna Tőkét Felhalmozni; ami nem sikerült, mert nem volt jó a témaválasztásom(?) és/vagy nagyon visszaszorult a keresleti piac, és nagyon megnőtt a kínálat is. A bélyegpiacon is válságot produkáltak a piaci szereplők.”
  Anno, sugalmazták, hogy a bélyeggyűjtéssel filérekből/részletekben lehetséges valamicske Tőkét/Kincset felhalmozni, még a kispénzű embereknek is. Ami napjainkra azonban nem sikerült, legalábbis nekem nem… Mint írtam, engem szórakoztat a filatélia, ennek grafikája/szinvilága, információ tartalma. Sőt, van/volt kedvencebb gyűjtési területem is. De egyre inkább több és több kézpénzt kívánna gyüjteményem építése, holott nagyon gyér a realizálható értéknövekedése. A bélyeggyűjtésnek a Kincsfelhalmozási célja/morivációja szerintem, mindig megvolt, amióta bélyegek gyűjtése/kiadása megindult. Sőt, erre kerekedelemi/aukciós intézmények/programok is kiépültek.
  Szívesen megismerném Önt, mert értelmes dolgokat ír és kitűnő a webje is. Ha teheti, írjon magárol valamit. Ha megengedi, én bemutatkozom: nyugdíjas tudományos kutatóállomás vezető vagyok, afféle tudományos kutató voltam. A talaj biológiájával, a Fertő tótanával foglalkoztam. Biológia-földrajz tanár, agrármérnök, agrártudományi doktor, címzetes egyetemi docens voltam… Sopronban élek; 80. évemet nyüvöm nyögíjamból (de nem nomenklaturás nyugdíjból). Számomra praktikusabb lenne, ha E-mailomra válaszolna, vagy legalább arra is elküldené válaszának másolatát, ha egyáltalán, válaszra méltatna…
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm!

 8. […] Igazából pozitív dolgokat írnak, csak vigyázni kell, higy ne vigyük túlzásba, mint ahogy arról már ZGergely is írt. […]

 9. datura szerint:

  A gyűjtést általában a teljesség igénye vezérli. Van egy teljes objektumhalmaz és a cél az ebben a halmazban megtalálható összes elem begyűjtése. Számomra még egy fontos kritérium van: a “végesség” érzése, azaz olyan téma, terület választása, aminek a végére érhetek vagy legalábbis a teljes halmaz 80-90 %-t be tudom szerezni) Számomra ez a magyar állat-növény és ezen belül nemcsak a postatiszta sor, hanem a vágott, pecsételt, FDC, CM, bündli, tévnyomatok illetve esetlegesen más, az adott sorokhoz kapcsolódó filatéliai kiadványok. A tévnyomatok terén a legnagyobb a hiány, hiszen 50-100 e Ft-ot nem biztos hogy kifogok adni valaha is pl a gyógynövények sor csattanó maszlag bélyegének szürke színhiányos változatáért (lásd a cikkben a 3.pont).

  Azonban van egy olyan szűkítésem is, hogy csak azokat a sorokat gyűjtöm aminek a fő témája az állat-növény. Nagyon tág tekintetben az arató sorok is kapcsolódnak a növényekhez a bennük található búza miatt, vagy a milpengős sor a galamb miatt, de ezek nem tartoznak a gyűjtési körömbe pont azért, mert nem fő témájuk az állat-növény. A téma választását esetemben az is vezérelte, hogy a természetet mindig is közel éreztem magamhoz, más aspektusból is sokat foglalkozom vele.

  És az sem elhanyagolható szempont , hogy nagyon tetszenek ezek a kis képek, grafikák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy fantasztikus repülés

Elolvasom a cikket →