Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Miért nem értékesek a magyar bélyegek?

Szerző   /  2019-10-27  /  No Comments

    Print       Email

A bélyegek értékét a legtöbben pénzben mérik. Ezen sokat lehet vitatkozni, de ez a bejegyzés nem erről a kérdésről szól. Amennyiben a magyar bélyegek pénzben kifejezett értékét nézzük, akkor kijelenthető, hogy a magyar bélyegek értéke általánosságban alacsony.

Ez bizony sokszor csalódást jelent a bélyeggyűjtemények örököseinek, akik a nagypapa vagy apuka nem kevés pénzért, hosszú éveken át gyűjtött bélyeggyűjteményét megöröklik, és szeretnének túladni rajta. A legtöbb esetben a nagyágyúk és igazi klasszikusok nélküli gyűjtemények értékbecslése csalódást okoz: a jó esetben néhány ezer vagy tízezer forintos piaci értéket képviselő bélyeggyűjtemények iránt piaci kereslet igen csekély.

Egy nagyon szép, ám csekély értékű blokk 1978-ból, amikor még több tízezren gyűjtöttek Magyarországon bélyegeket

Mi az oka a magyar bélyegek alacsony értékének? A jelenség a következő okokkal magyarázható:

  • Magas példányszám: a magyar bélyegek kiadási példányszáma a lakosság és legfőképp a bélyeggyűjtők számához képest általában nagyon magas
  • A magyar bélyegek iránti alacsony kereslet nemzetközi szinten: Magyarország egy kis ország, mely a tengerentúlon viszonylag ismeretlen. Ezért, illetve nemzetközileg ismert bélyegek híján nem kerültünk be a bélyeg nagyhatalmak közé, akinek bélyegeit divatos gyűjteni, illetve köztudottan jó befektetésnek számít.
  • A magyar bélyeggyűjtők csökkenő száma: az egyre kevesebb bélyeggyűjtő egyre alacsonyabb keresletet eredményez, ami lefelé hajtja az árakat. Ez alól a klasszikus, ritka és különleges bélyegek jelenhetnek kivételt, ahol már inkább a befektetés kategóriáról beszélhetünk.

A fentiek addig nem jelentenek különösebb problémát, amíg egy bélyeggyűjtő nem azért építi, fejleszti bélyeggyűjteményét, hogy ő vagy az örökösei egy szép napon jó pénzért eladhassák azt, hanem csupán a gyűjtés és tanulás szépségéért.

Ezért azt tanácsolom minden bélyeggyűjtőnek illetve örökösnek, hogy a bélyeggyűjteményre ne csak anyagi értékként teknitsenek, hanem mint egy szórakoztató és tanulságos hobby eredményére.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →