Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

“Minden idők legnehezebb és legbonyolultabb hadművelete.”

Szerző   /  2013-02-01  /  1 Comment

    Print       Email

D day USA bélyeg1944. június 6.-án amerikai, brit csapatok más szövetségesekkel együtt partra szálltak Normandiában.

Két idézet a partraszállásról:

“Minden idők legnehezebb és legbonyolultabb hadművelete.” (Churchill)

“A hadviselés története nem ismer még egy olyan vállalkozást, amely nagyvonalúságában, arányaiban és mesteri végrehajtásában ehhez volna fogható.” (Sztálin)

A további ismertetés forrása Stephen E. Ambrose D-DAY című könyve.

Június 6-án 00.16-kor egy vitorlázógép szállt le Normandiában. Ezzel megkezdődött a normandiai partraszállás, amelyben a szövetségesek 174 ezer katonája vett részt.

Az előzményekről röviden:

A németek felismerték, hogy a háborúhoz szükséges nyersanyagok nélkül nem győzhetnek, ezért villámháborúval igáztak le számos európai országot. 1941-ben két végzetes hibát követtek el, megtámadták a Szovjetuniót és hadat üzentek az Egyesült Államoknak. Az oroszok előbb Moszkva alatt, majd Sztálingrádnál és Kurszknál súlyos vereséget mértek a német csapatokra. Hitler tudta, hogy egy nyugati partraszállás komoly fenyegetést jelent a német iparvidékre. Ezért úgy döntött, hogy megerősíti a nyugaton elhelyezett német erőket. A német légierő és hadiflotta a korábbi vereségek miatt meggyengült. A keleti fronton emberveszteségük elérte a 3 milliót, ebból egy millió elesett, a többi megsebesült, vagy fogságba esett. Világossá vált, hogy előbb, vagy utóbb a szövetségesek megkísérlik nyugaton a partraszállást. Hitler arra számított, hogy ez Calais környékén történik, ezért ezt a partszakaszt jelentősen megerősítette. A partraszállás viszont nem itt történt.

A szövetségesek a normandiai akció előtt 3 sikeres partraszállást hajtottak végre, Észak-Afrikában, Szicíliában és Salernonál. Volt egy sikertelen kísérlet is 1942-ben Dieppe-nél. Az amerikai hadseregben ekkor már 7,2 millió katona szolgált, ebból 2,3 millió a szárazföldi légierőknél. Ez volt a világ legjobban felszerelt, legnagyobb tűzerővel rendelkező hadserege.

1944 elején a szövetségesek eldöntötték a partraszállás helyét. Nem született döntés az időpontról. Június első három napján gyönyörű idő volt, de ezután romlani kezdett. A német vezérkar megnyugodott, mert azt remélte, hogy ilyen körülmények miatt nem lesz invázió. Június 5-én valamit javult az időjárás és Eisenhower kiadta a parancsot a következő szavakkal:”Jól van. Gyerünk.” És megindultak.

D day USA FDC

A témával kapcsolatban gyakran felmerül az a kérdés, hogy mit is jelent a “D” betű a D-day fedőnévben. Nos, a válasz prózaibb, mint hinnénk. A D betű az angol day, azaz nap szó rövidítése. Akciótervekben, időtervezésnél így rövidítik egy akció tervett bekövetkeztét, és ehhez viszonyítják az időterv többi pontját, pl D-day -3, D-day +2.

    Print       Email

1 Comment

  1. […] megnyitva a nyugati frontot. Számtalan könyv és film dolgozta fel a D-napot, ahogy több bélyeget is kiadtak a bátor és önfeláldozó katonák […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →