Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Mit kell tudni a bélyeggyűjtéshez: Fogazat mérés

Szerző   /  2013-01-15  /  3 hozzászólás

    Print       Email

Hasonlóan a vízjelhez, egy adott bélyeg több, különböző fogazat mérettel és típussal is előfordulhat. Gyűjteményünk precíz kialakítása érdekében fontos, hogy a katalógusban illetve egyéb szakirodalmakban ellenőrizzük, milyen fogazat méretű változatok fordulhatnak elő, és nekünk melyek vannak meg.
Bélyeg vásárlás során is lényeges odafigyelni a fogazatokra, mert azok nagyságrendileg befolyásolhatják egy-egy bélyeg értékét.
Ebben a bejegyzésben a fogazat mérés módszereit és eszközeit járjuk körbe, melynek eredményeként valamennyien magabiztosan meg tudjuk állapítani bélyegeink fogazat méretét.
Mit jelent tehát a fogazat szám? A fogazat méretét 2 cm-es szakaszra eső lyukak számával határozzuk meg. Így a 11-es fogazat azt jelenti, hogy két centiméterre 11 bélyegfog illetve lyuk esik. Ha nem fér el egész számú lyuk a két centiméteren, felekkel és negyedekkel is számolunk.
A bélyegek fogazatát legegyszerűbben papírfogazatmérő segítségével határozhatjuk meg, melynek használatát az alábbi videó illusztrálja:

A fogazat mérőt a legtöbb filatélia boltban vásárolhatunk, de saját magunk is készíthetünk,letöltve az internetről , illetve  ha méretarányosan kinyomtatjuk ezt a képet:

Fogazatmérő

Egy kis rutinnal egy vonalzó is elég, melynek segítségével meg tudjuk számolni a 2 centiméterre jutó fogak számát.

A papíralapú fogazatmérők mellett léteznek elektronikus és térbeli fogazatmérők is:

A 3D-s fogazatmérő apró tüske sorokból áll, ezekhez kell odaigazítani a bélyeget, amíg meg nem találjuk a méret szerint megfelelőt. Az Eszköz használata során vigyázni kell, nehogy megsérüljön bélyegünk valamelyik foga.

A 3D-s fogazatmérő apró tüske sorokból áll, ezekhez kell odaigazítani a bélyeget, hogy megtaláljuk a méret szerint megfelelőt. Az eszköz használata során vigyázni kell, nehogy megsérüljön bélyegünk valamelyik foga.

 

Potom 700 dollárért - kb 170 ezer forint - digitális fogazatmérőt is bevethetünk.

Potom 700 dollárért – kb 170 ezer forint – digitális fogazatmérőt is bevethetünk.

A fogazat mérete mellett régebbi bélyegek esetén érdemes figyelmet szentelni a fogazat típusára. Ennek tömör és érthető  leírását a www.bélyegklub.hu oldalon találtam, melyet alább citálok:

“A fogazásnak háromféle módja van: a sorfogazás, a fésűfogazás és a keretfogazás. Sorfogazás, vagy más néven vonalfogazás, esetén a fogazógép a lyukasztást soronként végzi, a bélyegíveket a gépben el kell fordítani. Ekkor a fogak nem szabályosak, hanem egymásba metsződnek. A keretfogazás alkalmazásakor a fogazás valamennyi bélyeg minden oldalán egyszerre történik, és szabályos sarokfogak jönnek létre. A bélyegek fogazata ilyenkor egységes, és a sarokfogak is szabályosak. Fésűfogazáskor a fogazógép soronként, három oldalukon – felül és kétoldalt, fésűszerűen – fogazza a bélyegeket. Ekkor a vízszintes és függőleges oldalakon általában nem azonos a lyuksűrűség.”

Mint az élet megannyi egyéb területén, itt is meghatározó a türelem és gyakorlás, ami megfelelő tapasztalathoz vezet.

Sok sikert a gyakorláshoz!

Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

3 hozzászólás

  1. Leveleki István szerint:

    Üdv!H valaki segítene azt meg köszönném.Hogyan is kell pontosan fogazatot mérni amikor az pl:9 1,2-et mérünk a bélyegnek mint a jobb,mint a balol dalon 1,2 fog van kérhetek fotókat rólla?Köszönöm!

  2. […] esetén lehet szükségünk. A fogazatmérés menetéről egy korábbi posztban már olvashattunk.http://belyegvilag.net/mit-kell-tudni-a-belyeggyujteshez-fogazat-meres/ Bizonyos bélyegeket gyűjtők számára kiadnak fogazatlanul, azaz vágottan is. Ezeknél […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →