Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Mondabeli állatok (Belgium, 2012)

Szerző   /  2012-04-12  /  No Comments

A középkorban az emberek nem fejezhették ki szabadon a véleményüket. Az életét kockáztatta, aki másként gondolkodott, mint a kor urai. (Néhány országban most is.) Így aztán az irók kritikáikat állatmesék formájában fogalmazták meg. A történetekben az állatok olyan dolgokat mondtak vagy csináltak, amiket az emberek nem tehettek meg.

    Print       Email

A középkorban az emberek nem fejezhették ki szabadon a véleményüket. Az életét kockáztatta, aki másként gondolkodott, mint a kor urai. (Néhány országban most is.)  Így aztán az irók kritikáikat állatmesék formájában fogalmazták meg. A történetekben az állatok olyan dolgokat mondtak vagy csináltak, amiket az emberek nem tehettek meg.

A Belgiumban kiadott Mondabeli állatok sorozat leginkább azt a célt szolgálja, hogy a gyerekekkel és a fiatalabb korosztállyal megszerettessék a bélyeggyűjtést. Ezt támasztja alá az is, hogy a bélyegekről poszterek is készültek, melyeket (fejenként egyet) ingyenesen elküldenek annak, aki kéri.

Lássuk, milyen mondabeli állatok kerültek a sorozatba!

Sellő

Sellő

A sellőknek női testük és halfarkuk van. Bár nagyon szépek, és gyönyörűen énekelnek, néha veszélyések lehetnek az emberre. Viharokat kavarnak a tengeren, megbűvölik a hajók legénységét, és vízbe fullasztják őket. De segítenek is, ha az ember szépen megkéri őket. Máskor szerelmesek lesznek. Az ilyen történekteknek általaban nem happy end a vége.

Farkasember

Farkasember

Teliholdkor komoly okunk van az aggodalomra, mert jönnek a farkasemberek! A farkasemberré változó embereket az összenőtt szemöldökükről, a hegyes orrukrol és a szőrös tenyereküről ismerhetjuk fel. Farkasemberré legegyszerűbben úgy változhatunk, ha bekenjük magunkat egy döglött macska ánizsmagokkal fűszerezett zsírjával. De talán úgy is sikerülhet, ha farkasbőrből készült övet hordunk, vagy olyan birkát eszünk, melyet farkas ölt meg. Ha ez sem segít, akkor igyunk egy farkas lábnyomából, vagy egy olyan forrásból, amit gyakran látogatnak farkasemberek. Ezután nincs más dolgunk, mint hogy várjuk a teliholdat.

Unikornis

Unicornis

Az unikornist leggyakrabban egy fehér lóként ábrázolják, aminek egy szarv nő ki a homlokából. Az egyszarvú szarva megvéd a mérgektől. Az egyszarvú vére is csodaszer, de aki visszaél a használatával, egész életére átkozott lesz. Az egyszarvú a tisztaság és ártatlanság szimbóluma. Elfogni ezt az állatot csak tisztaszívűeknek sikerülhet.

Sárkány

Sárkány

A legismertebb mondabeli állatok valószínűleg a sárkányok. Tüzet okádanak, es félemetesen ordítanak. Kimerítő küzdelmeket vívnak istenekkel, szentekkel es lovagokkal. Gyakran győznek is, köszönhetően hegyes fogaiknak, borotvaéles karmaiknak es hatalmas erejüknek.

Szárnyas kígyó

Szárnyas kígyó

A szárnyas kígyó egy szárnyas,  kígyótestű élőlény. Nincsenek lábai. Sárkányfeje van, nagy szemei és két nyelve. Az egyik nyelve közönséges, a másik nyilban végződik. A szárnyas kígyó harapása mérgező. Az állat fel tudja magát tekerni, és ki tudja magát lőni, mint egy lándzsát. A szárnyas kígyó körülbelül 3 méter hosszú, olyan vastag mint egy ember lába es pikelyek borítják.

Pegazus

Pegazus

A pegazus egy szárnyas ló, ami a görög félistennőből, Meduzából nőtt ki, amikor annak levágták a fejét. Meduza egy olyan élőlény volt, akinek a haj helyett kigyók nőttek ki a fejéből, és a pillantásval ölni tudott. Pegazus apja Poseidon, a tenger istene. Neki köszönhető, hogy a pegazus repülni tud. A pegazus számos harcban is részt vesz különféle szörnyek és isteni teremtmények ellen.

Griff

Griff

A griffeknek éles csőrük és hosszú karmaik vannak. Oroszlántestük es sasfejük van. A szárnyaik ugyancsak a saséi. A griffmadár – ahogy még nevezni szokták – egyaránt uralja a földet és az eget, mivel az oroszlán a legerősebb állat a földön, míg a sas a levegő királya.

Kentaur

Kentaur

A kentaur félig ember, félig ló. Négy lába és két keze van. Mivel sokszor néz a pohár fenekére, gyakran viselkedik aggresszíven. A legtöbb lónak tetszik, ha felülnek a hátára, de kentaur ezt nem szereti.

Szfinx

Szfinszk

A szfinxet leggyakrabban egy embefejű-oroszlántestű élőlényként ábrázolják, aminek néha szárnyai is vannak. Ritkábban női feje és leopárdteste van, ezt az alakot választotta a bélyeg készítője is.

Hárpia

Hárpia

A hárpia egy olyan ragadozómadár, aminek női feje van. A harag a vérében van. Énekével az embereket különös helyekre csábítja, ahol megöli őket. Gyakran jelennek meg viharokban és forgószelekben, es undoritó bűzt hagynak maguk után.

 

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →