Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Munkásőrség – hogy is van ez?

Szerző   /  2015-12-19  /  No Comments

    Print       Email

A 25 éves a Munkásőrség tiszteletére jelent meg ez a két bélyeg.

scan090

A munkásőrségről dióhéjban:

A munkásőrséget a MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága 1957. január 29-i határozatára hozták létre. Ténylegesen „párthadseregként” (korabeli meghatározás) működött, közvetlenül az MSZMP-nek alárendelve, mint „fegyveres testület”. A kezdeti 20 000 tagból lassanként egy 60 000 fős testület lett. Habár soha nem vetették be, jelentős szerepe volt a „puha diktatúra” fenntartásában, a „belső ellenség” felkutatásában.

A munkásőrség szervezetileg a kerületi rendőrkapitányság alá volt rendelve, a tagok felvételéről azonban a pártbizottságok döntöttek.

Eredetlegendája az, hogy az „ellenforradalmi” események alatt a munkás-paraszt hatalmat megvédő munkások voltak az alapítótagok. Egyenruhájuk a korabeli sötétkék munkásruha volt. A jellegzetes „Lenin-sapka” azonban a legendák szerint nem szovjet, hanem kínai eredetű. Bár éles harci bevetésen nem vettek részt, de árvízvédelemben, állategészségügyi kordonok fenntartásában stb. aktívan részt vettek. Érdekesség, hogy nők is a tagjai lehettek, tisztesek pedig nem voltak, csak tisztek.

1989. október 31-én az ún. „négyigenes” népszavazáson a szavazók 94,9%-a a Munkásőrség megszüntetésére szavazott, melynek következtében a testület 1989. október 20-án jogutód nélkül feloszlott. forrás: Wikipédia

 

scan089

Munkásőr bélyeg 1967

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →