Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Nagy Lánchíd blokk – gyermekkorunk áhított bélyege

Szerző   /  2015-01-17  /  1 Comment

    Print       Email

A nagy Lánchíd blokk a legtöbb bélyeggyűjtő számára áhított bélyeg. Méretével, szineivel, magas névértékével kiemelkedik a korszak bélyegei közül. Mivel példányszáma alacsony – 15.200 fogazott blokk – magas az értéke, ezért sok bélyeggyűjtő csak álmodozni tud róla, főleg gyerekkorában.

A nagy Lánhíd blokk Légrády Sándor festőművész munkája

A nagy Lánchíd blokk Légrády Sándor festőművész munkája

 

Az újjáépített Lánchidat 1949. november 20-án, az eredeti híd avatásának századik évfordulóján adták át a forgalomnak. Ennek tiszteletére, ezen a napon jelent meg ez a blokk is.

Az 50 forintos névérték egészen különlegesnek számít abban a korszakban, amikor egy átlagos küldeményt bérmentesítése 40-60 fillérbe került. A korszak többi blokkja is jóval csekélyebb névértékű, mindössze pár forint volt. 50 forintért már egy hatalmas csomagot fel lehetett adni külföldre, de ez a magas névérték nem is a postai felhasználást célozta meg. Mennyi is volt 50 forint abban az időben? Egy kiló sertéshús ára akkoriban 11,70 volt, míg a marháért 8,40-et kelleett fizetni a még érvényben lévő jegyrendszerben.

De térjünk vissza ehhez a nagyszerű, értékes bélyeghez. A négy árusításra kijelölt postahivatalban egy vevő csak egy bélyeget vehetett az 1950. március 31-ig, amikor kivonták a blokkot a forgalomból. Ezután a Lánchíd blokkot a Filatéliai Vállalatnál lehetett megvásárolni.

A nagy Lánchíd blokk XI-es, Kossuth-címeres vízjellel ellátott papíron készült, jellemzően fekvő vízjel állással. Ritkábbak az álló vízjelállások is, melyek 50% felárat tesznek indololttá.

A Monográfia emellett említést tesz fogazatlan próbanyomatokról, melyek enyvezetlenül, a postai példányoknál nagyobb szegéllyel készültek és ajándékozási célokra használták az elvtársak.

Napjainkban a Magyar Bélyegek Árjegyzéke 75.000 forintra értékeli a nagy Lánchidat. Aki szeretne venni egyet, annak 38-40.000 forintot kell kifizetni érte.

Zajlik a Lánchíd újjáépítése.  forrás: retronom.hu

Zajlik a Lánchíd újjáépítése.
forrás: retronom.hu

    Print       Email

1 Comment

  1. […] értékes magyar bélyegeke közül  korábban megismerkedhettünk már a Lánchíd blokkal. Erről a ritka bélyegről bőséges ismeretanyag érhető el a filatélia […]

Esetleg ezek is tetszenek...

Minden bélyeg mögött van egy történet

Elolvasom a cikket →