Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Nagyszerű blokk a brit anyakirályné 100. születésnapjára

Szerző   /  2012-01-07  /  No Comments

Akik látták a “A király beszéde” című filmet, talán nem is gondoltak arra, hogy az abban szereplő VI. György felesége napjaink – sajnos már eltávozott anyakirálynéja…

    Print       Email

A Bélyegvilág egy gyönyörű blokkot mutat ma be, mely az anyakirálynét köszöntötte 100.  születésnapján. A családi fotón szerepel még leánya, II. Erzsébet királynő, unokája, Károly herceg valamint dédunokája, Vilmos herceg.  A kiadvány 10 éve, 2001-ben jelent meg, így II. Erzsébet (hetyke idomokat sugalló ruhában) és Károly is szembeötlően fiatalabb, Vilmos pedig épphogy felnőtt, csak 19 éves. A britek nagyszerű nagymamáját legtöbben csak képről, arcról ismerjük, személyéről vajmi keveset lehetett olvasni. Akik látták a “A király beszéde” című filmet, talán nem is gondoltak arra, hogy az abban szereplő VI. György felesége napjaink – sajnos már eltávozott anyakirálynéja.

100 éves az anyakirályné

100 éves az anyakirályné

Az anyakirályné 1900-ban, Elizabeth Bowes-Lyon néven, egy skót arisztokrata lányként látta meg a napvilágot, majt  1923-ban lett György herceg felesége. Mivel György herceg az akkori uralkodó, V. György király másodszülött fia volt, a boldog ifjú pár nem számított a trón várományosának. A történelem, de inkább a szerelem közbeszólt: György bátyja, Edward váratlanul lemondott a trónról, miután döntenie kellett: uralkodóként éli le életét, vagy kitart szerelme, egy elvált amerikai nő, Mrs Simpson között, és ő ez utóbbit választotta.

Férjével, immár VI. György-gyel 1936-tól, annak 1953-ban bekövetkezett haláláig foglalták el Nagy Britannia trónját. Ezen időszakra leginkább a II. világháború nyomta rá bélyegét, majd az azt követően az újjáépítés, illetve a Európa újrafelosztása határozták meg a világ menetét.  Az anyakirálynő férjével hallatlan népszerű volt: a király pár bárhol jelent  meg, azonnal felharsant az éljenzés. Amíg a polgári lakosok vidékre utaztak a nácik bombázásai elől – a vagyonos családok pedig a tengeren túlra küldték családjukat –, a királyi család Londonban maradt. A Buckingham–palotában spóroltak a fűtéssel és a világítással. VI. György, mint jó hazafi szeretett volna részt venni a normandiai partraszállásban, de ebben Churchill megakadályozta, meg kellett elégednie azzal, hogy háborús üzemeket és harcoló egységeket látogat. 1945. május 8-án a férje oldalán, leányai (Erzsébet és Margit) és Churchill oldalán fogadta az örömmámortól ittas nemzet lelkes ovációját. A háború alatt és után számos országban megszűnt a monarchia, de VI. Györgynek sikerült megmentenie az angol trónt. Ahogy azt “A király beszéde” című filmben is láthattuk, Erzsében végig támogatta férjét a logopédiai és politikai problémák leküzdésében.

Az anyakirályné 2002-ben, 102 éves korában halt meg, kisebbik leánya, Margit hercegnő halála után egy hónappal. A köztiszteletnek örvendő anyakirályné temetése gyönyörű és méltó volt személyéhez, ahogy ez a bélyeg is.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Notre Dame :-(

Elolvasom a cikket →