Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Négy jelentős személyiség

Szerző   /  2013-02-04  /  No Comments

    Print       Email

4 jelentő személy holland FDCEzen az 1983-ban kiadott holland FDC-n négy jelentős személyiség látható. Számunkra talán kevésbé ismertek, ezért érdemes velük közelebbről is megismerkedni.

A 65 centes holland bélyeg Hugo Grotiust (1583-1645) ábrázolja, aki politikus, diplomata és jogász volt. Őt tekintik a nemzetközi jog megalapozójának. Már 14 évesen a leydeni egyetemen tanult, 15 éves korában doktori címet szerzett. 23 éves, amikor több tartomány ügyésze. Könyveket írt, egyebek között a tenger szabadságáról és a Batáviai Köztársaságról. 1612-ben Angliában volt holland követ. 1618-ban egy koncepciós pert indítottak ellene, halálra ítélték, de életfogytig tartó börtönre változtatták meg az ítéletet. Felesége egy ládába rejtve megszöktette. Párizsba menekült és csak 1631-ben térhetett vissza Rotterdamba, ahol hideg fogadtatásban részesült. Ezután svéd szolgálatba lépett, német földön teljesített diplomáciai megbízásokat, majd Svédország párizsi követe lett. Kísérletet tett a keresztény egyházak egyesítésére, ezért 1645-ben diplomáciai pályafutása is véget ért. Egy utazása során hajója viharba került, melynek során Grotius súlyosan megbetegedett és partot érve meg is halt.

Az 50 centes címleten Nicholas Hilliard (1547-1619) angol festő látható, aki főleg a miniatűr festészetben jeleskedett, de aranyművességgel is foglalkozott. I. Erzsébet és I. Jakab udvari festője volt. Hilliard aranyműves családból származott, maga is kitanulta ezt a mesterséget, de emellett 13 éves korától kezdve arcképeket is festett. Hamarosan a királyi udvar is felfigyelt művészetére, de viszonylag rövid ideig tartó udvari szolgálat után Párizsba költözött. Itt nehéz anyagi körülmények között élt, ezért hazatért. Ekkor felkapott festő lett, az udvar visszafogadta. I. Erzsébet halála után a trónon őt követő I. Jakab is elhalmozta munkával. Legtöbb műve londoni múzeumokban található.

4 jelentő személy holland bélyegek

Paulus Moreelse (1571-1638) látható a következő bélyegen, akiről az utókor nem túl bőbeszédűen emlékezik meg. Holland festő volt, aki először hazai mesterektől tanult, de később Itáliába utazott és csak 1596-ban tért vissza Utrechtbe. Korának neves portréfestője volt, megrendeléseit főleg a Holland Köztársaságtól kapta. Sikeres építész is volt, tanított az utrechti akadémián is.

A 30 cent névértékű bélyegen egy fiatal nőt látunk, aki valószínűleg Saskia volt, Rembrandt felesége.

Rembrandt (1606-1669) minden bizonnyal a világ egyik legismertebb festője. Leidenben született, ahol apja molnár volt. Anyja egy pék lánya volt. Szülei egyetemre íratták be, de ő inkább festő lett. Már fiatal korában ismert művész volt. Portrékat festett, de vonzották a történelmi témák is. 1634-ben feleségül vette Saskiát, több gyermekük született, de csak fiúk, Titusz érte meg a felnőtt kort. Saskia 1642-ben meghalt. Nem sokkal később Rembrandt viszony kezdett egy özvegyasszonnyal, fia gondozójával, aki jóval idősebb volt a festőnél. Ennek a kapcsolatnak a bíróság vetett véget, mert a nő házassági ígéret megszegése címén bíróság elé vitte a művészt. A bíróság súlyos anyagi kártérítést ítélt a felperesnek. A következő szeretője Hendrickje volt, egy fiatal lány, akitől Cornelia nevű gyermeke született. Hendrickje református volt. Egyháza hivatalosan elítélte “bűnös” kapcsolatukat.

A festészet óriása nehéz anyagi körülmények között élt, szegényen is halt meg. Életében mintegy 600 festményt, 300 metszetet és 2000 rajzot készített.

 

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon: nézegessünk szép bélyegeket!

Elolvasom a cikket →