Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Négyestömb forever (?) – négyesben szép az élet!

Szerző   /  2017-10-07  /  No Comments

    Print       Email

Négyestömb…számos bélyeggyűjtő ebben a formátumban gyűjti a bélyegeket…vagy inkább gyűjtötte. Mintha mára már kiment volna a divatból az újdonságok négyestömb formában történő gyűjtése, azonban korábban ez felettébb divatos volt.

Négyestömb, ráadásul ívszéli

Károly-Zita 1918, értelemszerűen Zita királyné négyestömbben

 

De vajon hogyan alakult ki a négyestömb, mint gyűjtési formátum? Miért éppen négy bélyeget szeretnek egyben látni a bélyeggyűjtők, és ha már négy, akkor miért így, mátrix-szerűen? Lehetne a négy bélyeg csíkban vagy oszlopban is. De akár lehetne kilencestömb, háromszor három bélyeg is rendkívül jól mutat egyben. Valószínűleg az már túl költséges lenne, négy újdonság beszerzése talán még elviselhető kiadás lehet a filatelisták számára.

 

négyestömb bélyeg

Lenin elvtárs az 1960-as Évfordulók-események sorozatból

 

A négyestömbök megfelelő és esztétikus tárolása felettébb macerás. Ahhoz, hogy valóban gyönyörködni lehessen bennük és semmiképp sem szeretnénk, hogy összeragadjanak, nagyon nagy berakókban kell őket elhelyezni, ami tovább növeli az ilyen formában történő gyűjtés költségét és helyigényét.

Mindezek ellenére népszerűek és vonzóak az ilyen speciál gyűjtemények, valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva – vagy megmagyarázható? Igen…egyszerűen szép!

Egyvalami nagyon fontos: ha valaki négyestömb gyűjtemény birtokosa lesz, akkor ne tépkedje szét a négyestömböket…egyben értékesebb, keresettebb, különösen, ha nem volt a négyestömb összehajtva, tehét a belső fogazásban nincsen hajtás, törés.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →