Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Ritka bélyeg = értékes bélyeg?

Szerző   /  2021-01-03  /  No Comments

    Print       Email

Legtöbbször azt gondoljuk, hogy csak a ritka bélyegek értéke magas. Ez általánosságban igaz, azonban érdemes ezt a kijelentést alaposabban körüljárni. Először is gondolkodjunk el arról, hogy mit jelent az, hogy értékes bélyeg. Az, hogy valami értékes, jelenthet szubjektív, személyes, érzelmi kötődést valamihez, lehet ez egy személyes emlékhez kötődő bélyeg vagy családi bélyeggyűjtemény. Ennek gyökere lehet családi kötelék, érdeklődés vagy éppen a belefektetett munka. Érték lehet továbbá egy társadalmi csoport, testület által nagyra tartott, elismert alkotás is. Emögött közös érték, hitvallás, vélemény húzódik meg. Ennek jó példája egy díjazott kiállítási anyag vagy a szaksajtóban méltatott bélyeggyűjtemény. A harmadik érték kategória a bélyegek piaci értéke, az az ár, amennyiért a bélyegek gazdát cserélnek.

A három kategória nem feltétlenül esik egybe. A magas piaci értékű bélyegek nem feltétlenül elismertek a bélyeggyűjtő szakemberek szemében, és fordítva, egy díjnyertes kiállítási anyag például egyáltalán nem biztos, hogy magas értéket képvisel a piacon. Gondolhatnánk, hogy a legritkább bélyegek a legértékesebbek a piacon. Ugyan logikusan hangzik, de ez sem mindig igaz. Rengeteg bélyeg, levél, emléklap valamilyen szempontból egyedi tétel, tehát a maga nemében abszolút ritkaság, azonban a piac mégsem így tekint rájuk, és piaci értékük átlagos.

értékes bélyeg
A Sztálin gyász blokk kézisajtós változata nem túl régi, nem túl ritka, mégis magas piaci értékű

Egy bélyeg ritkasága természetesen befolyásolja a piaci értékét – tömegbélyeg nem értékes, bár sokszor azt sem tudjuk, hogy egy adott bélyegből még hány darab létezik. Ami ismert, az az eredeti példányszám és az esetleges megsemmisített darabszám, a többi feltételezés. Azt sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy csak a régi bélyegek értékesek – egyáltalán mi a régi? A magas piaci érték eléréséhez mindezek mellett szükséges a trendiség, divat, falkaszellem. A magas piaci értékű – gyakorlatilag drága – bélyegek amellett, hogy viszonylag ritka bélyegek, nem túl újak, ismertek és vágyottak a bélyeggyűjtők számára. Gyakran megjelennek a szaksajtóban, fórumokban és a piactereken, árveréseken. A bélyeg árverések különösen segítik felverni a vágyott és keresett bélyegek árát, ahogy az árverés során a licitálók látják a licitek magas számát és az ár felverődését. Ez a tapasztalat növeli a keresletet ezen bélyegek iránt, ami az elkövetkező kínálati árak és árverések során alakítja a piaci árat.

értékes bélyeg
Az ún. Gyermek tévnyomat – ami nem is tévnyomat – viszonylagos ritkasága mellett felkapott és divatos, ezért nagyon keresett. Piaci értéke az utóbbi években dinamikusan emelkedett.
    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →