Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Ökörszem – a második

Szerző   /  2011-03-26  /  1 Comment

Mint a sportban, tudományokban, történelemben, mindenki az elsőre emlékezik, a másodikról sokkal kevesebben beszélnek és feledésbe is merül. Nincs ez másképp a bélyegkiadás esetén sem.

    Print       Email

Mint a sportban, tudományokban, történelemben, mindenki az elsőre emlékezik, a másodikról sokkal kevesebben beszélnek és feledésbe is merül. Nincs ez másképp a bélyegkiadás esetén sem. Közismert tény, hogy a világ első postabélyegét Nagy Britanniában bocsátották ki 1840-ben. A híres Penny Black az első , ezt minden bélyeggyűjtő tudja, de vajon melyik a második ?

Ökörszem Brazília 1843.

Ökörszem Brazília 1843.

Aki nem tudja, az valószínűleg Európában keresné a választ, azonban ehhez nagyot kell forgatnunk a földgömbön: a világ második, országos bérmentesítésre alkalmas bélyegét Brazília adta ki 1843. augusztus 1-én. Az Ökörszem becenevű, 30, 60 és 90 réis névértékű bélyegeken a Penny Black-hez hasonlóan a kibocsátó ország neve nem lett feltüntetve. A Brazil posta ezt követő kiadásait már szögletes ornamentikával tervezték,  azok közismert neve kígyószem, kecskeszem illetve macskaszem.

Az ökörszemek piaci ára nem csillagászati: egy postatiszta példányért 1 millió forintot, használtért 150-200 ezer forintot kell kifizetnünk.

    Print       Email

1 Comment

  1. […] egészségesen széles fehér kerettel minden oldalon. De azt vajon tudja-e mindenki, hogy melyik ország volt a világon a második, aki országos bérmentesítésre alkalmas bélyeget adott […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →