Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Orániai Vilmos, alias King Billy

Szerző   /  2013-01-25  /  No Comments

    Print       Email

Vilmos pályafutása rendkívül változatos és érdekes volt, bemutatásakor érdemes részletes leírást adni életútjáról.

1650-ben született az Orániai-Nassau ház gyermekeként Hollandiában. A legkiválóbb nevelők tanították, majd hét éven át a leideni egyetemen tanult. Vilmos már fiatal korában több nyelven beszélt. Fejlődését kezdetben II. Károly angol király támogatta, aki mellesleg a nagybátyja volt, de később a holland kormány vette át nevelésének irányítását.

Már 22 éves korában a Holland Köztársaság több tartományának a helytartója. 1689-ben lett Anglia, Írország és Skócia királya, népszerűségére jellemző volt, hogy az írek és a skótok Vili király (King Billy) néven emlegették. A holland helytartó útja az angol koronáig nem volt mentes zökkenőktől.

Régi ábrázolás, modern technikai stílussal ötvözve: ezt a receptet gyakran alkalmazzák a holland bélyegtervezők

Régi ábrázolás, modern technikai stílussal ötvözve: ezt a receptet gyakran alkalmazzák a holland bélyegtervezők

Az angol-holland háborút követően a westminsteri béke megtiltotta Hollandiának, hogy az Orániai-házból válasszon helytartót. Ez Cromwell hatalma idején történt. Az angol királyság visszaállításakor ezt a feltételt törölték az okmányból, Vilmost párthívei megpróbálták hatalomhoz juttatni, de sikertelenül. A viszony az angolok és a hollandok között ellenséges maradt. Ekkor Vilmos azt kérte nagybátyjától, II. Károly angol királytól, hogy segítse őt a helytartói hatalomba, amely a két ország szövetségét eredményezheti. Ebben az időben egy újabb háború tört ki az angolok és a hollandok között, amely főleg a tengereken zajlott. A háborút békeszerződés zárta és Vilmos feleségül vette a yorki herceg, a későbbi II. Jakab angol király leányát, Máriát. A helyzet mégis bonyolulttá vált, mert Jakab katolikus volt és a protestánsok, Vilmossal az élen keményen felléptek ellene. Ráadásul a király hadvezére – John Churchill – csapataival Vilmos mellé állt. A király elmenekült, utóda leánya, II. Mária lett. Mária férjével, Vilmossal együtt uralkodott. Több háborút vívtak, különösen XIV. Lajos francia király ellen. Harcolt apósa, II. Jakab ellen is, akit Boyne mellett győzött le. (Ennek a csatának az évfordulóját Észak-Írországban az ottani protestánsok szervezete, az Orániai Rend évente megünnepli.)

Orániai Vilmos FDC

A közös uralkodás idején fogadták el a “Jogok Törvényét” (Bill of Rights) és ezzel a világon először, alkotmányos monarchia jött létre. Felesége korai halála után Vilmos egyedül uralkodott. Halálát 52 éves korában egy lovas baleset okozta.

II. Jakab leánya, Anna követte őt a trónon, majd utána már a Hannover-ház uralkodói következtek. Az első Hannover uralkodók korára tesszük az ipari forradalom kialakulását és az Egyesült Királyság létrejöttét, amelyet előbb – Angliával együtt – Skócia, később Írország képezett.

 

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon: nézegessünk szép bélyegeket!

Elolvasom a cikket →