Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Osztrák hétvége a Bélyegvilágban: az Anschluss emlékezete

Szerző   /  2015-01-25  /  No Comments

    Print       Email

Az osztrák posta 1946-ban bélyegsort adott ki és alkalmi bélyegzőt használt a Művészetek Házában rendezett kiállítás alkalmából “Soha nem felejtünk” felirattal. A kiállítás és a bélyegek a nácik ausztriai rémtetteit mutatta be.

"Soha nem felejtünk!" volt a kiállítás és a bélyegek vezérüzenete

“Soha nem felejtünk!” volt a kiállítás és a bélyegek vezérüzenete

1938 márciusában a náci Németország elfoglalta Ausztriát. Ez az agresszió nem hozható összhangba azokkal a törekvésekkel, amelyek már korábban is, 1918-ban felvetődtek. A vesztett háború után egyes politikai körök egy Német-Osztrák Köztársaság létrehozásában remélték a gazdasági helyzet helyreállítását megvalósítani. Tartva azonban attól, hogy ez a törekvés újabb politikai, katonai veszélyeket rejt magában, a Saint Germainben (1919. Szeptember 10) aláírt szerződés és a Versaillesi Szerződés (1919. Június 28) megtiltotta a két ország unióját és a Német-Ausztria név használatát.

A német harmadik birodalom hadserege 1938. Március 12.-én bevonult Ausztriába. Ennek a példátlan agressziónak előzményei voltak. A bevonulás előtt, évekkel korában, főleg jobboldali politikai körök erős nyomást gyakoroltak az osztrák kormányra, ezért az akkori osztrák kancellár, Kurt Schuschnigg arra kényszerült, hogy népszavazást írjon ki a témában,  feltételezve, hogy az osztrák nép az ország függetlensége mellett voksol. A népszavazásra nem került sor, mert egy nappal német bevonulás az osztrák náci párt előtt egy jól előkészített államcsínyt hajtott végre, átvették a hatalmat az állami intézményekben és lefújták a népszavazást. A másnapi bevonulást követően már a németek írták ki a népszavazást és különböző manipulációk segítségével a szavazatok 99,7 százalékával a bekebelezést elfogadottnak nyilvánították.

Az első világháború győztes hatalmai elég szerényen tiltakoztak a német agresszió ellen, katonai lépésekről szó sem volt. Ausztriát feláldozták. Ausztria megszűnt önálló államnak lenni.

Ez volt Hitler első lépése a második világháború felé. Egy évvel később, 1939 márciusában Csehszlovákiára került sor, majd szeptemberben kitört a második világháború.

1945. április 27.-én megalakult az ideiglenes osztrák kormány, amelyet a győztes szövetségesek azonnal elismertek. A szövetséges megszállás 1955-ben ért véget, azóta Ausztria ismét független, önálló állam.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon Mauritius, egy százhúsz éves bélyeg

Elolvasom a cikket →