Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Párizs – London három óra alatt

Szerző   /  2014-12-26  /  No Comments

    Print       Email

Ezeket a bélyegeket 1969. május 3-án adták ki a Concorde sikeres kifejlesztése alkalmából. A legendás utasszállító jet első sikeres repüléseire még ezen év márciusában került sor, a menetrendszerű járatok beindításáig még négy évet kellett várni.

A Concorde bélyegek három tervező művész alkotásai

A Concorde FDC bélyegzője Filton Bristol, melynek repülőrete a fejlesztés egyik fontos helyszine volt 

Néhány érdekesség a 2003-ig szolgágalatban állt repülőgépekről:

  • A jegyek ára igen borsos volt, egy London-New York retúr jegyért 6.000 dollárt kellett kifizetni.
  • A Concorde átlagos utazósebessége 2,04 mach, azaz körülbelül 2510 km/h volt
  • Egyedi droop-nose alkalmazása, azaz a pilótafülke előtti géporr lehajtható le- és felszálláskor, megkönnyítve a pilóták vizuális tájékozódását
  • A Concorde által repült nagyobb utazómagasság miatt (18 000 m) az utasokat ért ionizáló sugárzás fluxusa közel kétszeres volt egy hasonló távolságra repülő hagyományos repülőgéphez képest. A Concorde bemutatásakor egyesek máris aggodalmukat fejezték ki a bőrrák kockázatát megnövelő tartós hatás miatt. Erre az ellenérv az volt, hogy mivel a nagy sebesség miatt a magas légtérben töltött idő összességében kevesebb, így az elszenvedett dózis kisebb, mint egy hasonló távolságot megtevő repülő esetén. Egy eseti, rendkívül bekövetkező naptevékenység elvileg növelhette a sugárzás mennyiségét. Amennyiben a Napból érkező sugárzás magas értékeket mutatott, úgy a Concorde 14 000 méter alá csökkentette az utazómagasságot.
  • Mobutu Sese Seko, a Kongói Demokratikus Köztársaság puccsal hatalomra jutott egykori elnöke nevezetes volt arról, hogy saját maga és családtagjai számára az Air France-tól többször kibérelte a Concorde-ot, többek közt párizsi bevásárló útjai céljára. Lakóhelyén, Gbadolite városában olyan repülőteret építtetett, melynek kifutója elegendő hosszúságú volt a Concorde fel- és leszállásához. 1989-ben többször is kibérelte a Concorde-ot: június 26-tól július 5-ig New York-ba utazott, ahol az Egyesült Nemzetek Szervezete előtt mondott beszédet, július 16-án Párizsba repült a Francia Köztársaság kétszáz éves fennállásának ünnepségsorozatára, ahol François Mitterrand elnök vendége volt, szeptember 19-én Párizsból Gbadolite-ba repült, majd később a zaire-i ifjúsági kórussal Gbadolite-ból Marseille-be.

 

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →