Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Richelieu

Szerző   /  2013-01-13  /  No Comments

    Print       Email

Richelieu bélyegvilág

A francia történelem rendkívül jelentős, de sokat vitatott alakja a magyar közönség számára főleg filmekből és Dumas, valamint Robert Merle regényeiből vált ismertté. Dumas negatív figurát ír le, Merle sokkal reálisabb képet fest a bíborosról, akinek fő célja a monarchia érdekeinek  és tekintélyének védelme volt külső és belső ellenfelekkel szemben.
Családja papi pályára küldte, mert az elszegényedett kisnemesi család nem tudta fedezni taníttatásának költségeit. 22 éves korában már püspök, majd ezt követően a királyi udvarba került és a régensként uralkodó Medici Mária fogadta kegyeibe. Amikor a király (XIII. Lajos) nagykorú lett és röviddel később Medici Máriát száműzték, Richelieu maradt az udvarnál. Néhány évvel később már bíboros és a király főminisztere. A háborúk és összeesküvések által tarkított korban ha kellett intrikált, ha kellett tárgyalt, amennyiben a monarchia érdekei így kívánták.
Támogatta az írókat (kivéve a szabadság hirdetőit) és a színészeket. Ő alapította a francia akadémiát. Sikereinek tudható be, hogy Európában a diplomácia nyelve a francia lett.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon: nézegessünk szép bélyegeket!

Elolvasom a cikket →