Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Sok bélyeggyűjtő vágyott bélyege: az első magyar blokk

Szerző   /  2019-01-30  /  No Comments

    Print       Email

A blokkok nagyon vonzóak és vágyottak a legtöbb ifjú bélyeggyűjtő számára. A blokkok nagyon, díszesek és különlegesek – kifejezetten a bélyeggyűjtők számára készülnek. A blokkok grafikai világa is gazdagabb, mint a normál bélyegeké: nagyobb méretüknél fogva több tartalom jelenik meg rajtuk, sokszor a hozzájuk tartozó bélyeg sorozat összefoglalása, megkoronázása. A blokkok névértéke is különlegesen magas, még külön exkluzivitást, értéket sugározva a bélyeggyűjtők felé.

Ugyanakkor a blokkok kicsit eltávolodtak a bélyeggyűjtés alapjaitól. Nagyon ritka alkalom – a filatelista levelezésektől eltekintve – hogy egy levélküldeményt egy blokkal bérmentesítsenek, így a blokkok betöltsék klasszikus értelemben vett funkciójukat.

Mindezek ellenére a blokkok népszerűsége továbbra is töretlen. Egyre komolyabb nyomdatechnikával készülő iparművészeti tárgyak.

Sok nagyon népszerű, értékes és vágyott blokkot sorolhatunk fel, egy későbbi bejegyzésben talán részletesen is. Ezek közül most az első magyar blokkal ismerkedhetünk meg, népszerű nevén a LEHE blokkal.

Szinte minden bélyeggyűjtő szeretné ezt gyűjteményében tudni, hiszen ez az első, viszonylag értékes és régi, 1934-ben jelent meg.

LEHE blokk 1934.

Ismerkedjünk meg egy kicsit részletesebben tehát az első magyar blokkal!

A blokk 1934-ben, a Levélbélyeggyűjtők Első Hazai Egyesülete fennállásának 50. évfordulójára, illetve az ebből az alkalomból megrendezett II. országos bélyegkiállítás emlékére jelent meg.

A keret Egry Zoltán alkotása, a Liszt Ferencet ábrázoló bélyeg Légrády Sándor festőművész tervei alapján készült. 50.000 példányban. A blokkokat 3×7 darabos ívekben nyomták, 1 mm-es kerettel, mely pontatlan vágásnál feltűnő lehet.

A Liszt Ferencet ábrázoló bélyeg egyébként ismerős lehet az 1932-es Arcképek sorozatból – a grafika megegyezik.

A blokkot csak a bélyegkiállítás rendezőségén illetve a helyszínén lehetett megvásárolni, postahivatalokban nem. Bár a blokk névértéke 20 fillér volt, azt a 70 filléres belépőjeggyel együtt lehetett megvenni 90 fillérért. Jó volna tudni, hogy összesen mennyit értékesítettek a kiállítás során és mekkora készlet maradt, illetve annak mi lett a sorsa – nem valószínű, hogy elfogyott mind az ötvenezer.

Az első magyar blokk többször előfordul alkalmi borítékra ragasztva alkalmi bélyegzővel – ezek is szép és értékes darabjai lehetnek bélyeggyűjteményünknek.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →