Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Stephen Hawking 70

Szerző   /  2012-01-08  /  No Comments

A Bélyegvilág köszönti korunk egyik legnagyobb gondolkodóját! Arra nem vállalkozunk, hogy hasábjainkon összefoglaljuk a professzor elméleteit, ehelyett íme néhány bélyeg róla! Érdekes módon jellemzően fejlődő ország beli bélyegeken lelhető fel a világhírű fizikus arcképe, mely annak tudható be, hogy a nyugati országokban nem szokás élő embereket bélyegeken ábrázolni…

    Print       Email
Hawking, Zambia

Hawking, Zambia

A Bélyegvilág köszönti korunk egyik legnagyobb gondolkodóját! Arra nem vállalkozunk, hogy hasábjainkon összefoglaljuk a professzor elméleteit,  ehelyett íme néhány bélyeg róla! Érdekes módon jellemzően fejlődő ország beli bélyegeken lelhető fel a világhírű fizikus arcképe, mely annak tudható be, hogy a nyugati országokban nem szokás élő embereket bélyegeken ábrázolni. Bízzunk hát abban, hogy Hawking professzort továbbra sem látjuk nyugati bélyegeken, ami azt jelenti, hogy még sokáig magunk között tudhatjuk őt.

Annak ellenére, hogy Hawking professzor motoros neuronbetegsége következtében súlyosan mozgáskorlátozott, aktív fizikus, író és közéleti személyiség és olykor színész is, például az általa is kedvelt Star Trek egyik sorozatában játszotta saját magát. Betegségének első tünetei 21 éves korában jelentkeztek, amikor beiratkozott Cambridge-be, röviddel az első házassága előtt. Akkoriban orvosai azt jósolták, hogy nem fog 2-3 évnél tovább élni, de ma is él, bár mozgáskorlátozottsága a betegség előrehaladásával egyre fokozódott. Az 1985-ös tracheosztomia-műtéte óta beszédszintetizátorral kommunikál. Fokozatosan elvesztette végtagjai mozgatásának képességét. Kerekesszékén található számítógépét egy manuális eszközzel irányítja, de az fej- és szemmozdulatokkal is vezérelhető. A 2007-es The 11th Hour című filmben szerepel, melyben a globális felmelegedési válságról beszél.

Fő kutatási területei az elméleti kozmológia és a kvantumgravitáció. Jelentős munkái jelentek meg, melyekben a fekete

Hawking, Palau

Hawking, Palau

lyukak és a termodinamika közötti összefüggéseket vizsgálja. Rávilágított, hogy a fekete lyukak nem léteznek örökké. Ezt az elméletét 2004 júliusában visszavonta, majd újból elfogadta.

Két könyve, Az idő rövid története (A Brief History of Time) és A világegyetem dióhéjban (The Universe in a Nutshell) rendkívüli népszerűségnek örvend az egész világon, és most már klasszikus sikerkönyveknek számítanak.

Hawking, Dzsibuti

Hawking, Dzsibuti


    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →