Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Svéd bélyegek…itt a folytatás

Szerző   /  2015-04-07  /  No Comments

    Print       Email

Folytatódik az ismerkedés a svéd bélyegekkel. Ezúttal az 1911-es kiadást mutatjuk be, mely V. Gusztáv királyt ábrázolja.

svéd bélyeg  5 gusztáv11015

II. Oszkár legidősebb fia. V. Gusztáv hosszú, 92 évig tartó élete során a svéd történelem leghosszabb ideig uralkodó királya volt (1907-1950). Félénk, visszahúzódó személyiség volt, aki elhárította a koronázási ceremóniát, ezzel Svédország első koronázatlan királya lett.

Uralkodása alatt és külpolitikája következtében kialakult egy szövetség a skandináv államok között, noha Norvégia 1905-ben kikiáltotta függetlenségét Svédországtól.

Belpolitikájában visszafogta az uralkodói jogokat, és ezzel hozzájárult, hogy Svédország egy parlamentáris monarchiává fejlődhessen.  Svédország az V. Gusztáv uralkodása alatt tomboló első világháborúban meg tudta őrizni függetlenségét. A háború után az államforma alkotmányos monarchiává alakult át.

A második világháború alatt a király a nemzeti egység szimbólumává vált. Kezdetben nem tudta magát kivonni Németország támogatása alól, de 1943-ban a szövetséges erők fontos támogatójává vált Svédország. (forrás: Wikipedia)

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Notre Dame :-(

Elolvasom a cikket →