Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Svéd bélyegévkönyv, 2011

Szerző   /  2012-08-14  /  No Comments

    Print       Email

A legtöbb postai honlap szerint az éves bélyegkiadás csúcsa a bélyegévkönyv. Ha egy-egy ország évjáratait gyűjtjük, nagy butaságot nem csinálunk, ha a bélyegévkönyvet vásároljuk meg. De mi is az a bélyegévkönyv?

A bélyegévkönyv egy színes, gazdagon illusztrált könyv, amely az adott évfolyam bélyegeit mutatja be. Különlegessége, hogy tartalmazza a bélyegkiadványokat is. A bélyegek nem bele vannak ragasztva, hanem tasakokban találhatók.

A bélyegévkönyv ára a legtöbb esetben megegyezik a benne található bélyegek névértékével. Nem minden országnak van bélyegévkönyve. Grönlandnak és Izlandnak például nincs, Dániának, Svédországnak és Norvégiának van.

Ez a könyvformátum számomra zsákbamacska volt, ugyanis sehol sem láttam az interneten rendes leírást róla, és csak kisméretű, alig kivehető fényképeket találtam. Gondoltam lesz ami lesz, én megvásárolom a 2011-es svéd bélyegévkönyvet.

 Az alábbiakban a világon elsőként bemutatom, hogy mi található benne.

 

A svéd bélyegévkönyv borítója
(Klikk a képre a nagyításhoz.)

 

A bélyegévkönyv reklámja az ingyenes Bulletin bélyegmagazinban

 

Az évkönyvet 4000 számozott példányban adták ki. A tanúsítvány szerint az enyém a 3868-as.
(Klikk a képre a nagyításhoz.)

 

Az első fejezet a vízililiomokról szol. A szöveg svéd és angol nyelvű.

 

Botaniakai szenzáció!

Piros vízililiomok! Az ifjú botanikus Bernhard Kjellmark tátott szájjal bámult. Eddig semmilyen leírás nem említette a piros vízililiomokat. A Tiveden-i erdőben található kis tóban azonban több száz ilyen virult. 1856. nyara volt. Bernhard, aki éppen a bátyját látogatta meg, először azt gondolta, hogy a testvére a bolondját járatja vele, amikor azt mondta, hogy vízililiomok vannak néhány kilométerre Aspa Milltől, ahol felügyelőként dolgozott.

(Klikk a képre a nagyításhoz.)

 

Bernhard néhány liliomot elvitt az Uppsalai Egyetemre, ahol megmutatta a tanárainak, hatalmas szenzációt keltve. Eddig senki sem hallott piros vízililiomokról. A felfedezés híre gyorsan terjedt egész Európában. Sokan érkeztek Svédországba, hogy megcsodálják ezeket a különleges növényeket, és hogy néhány példányukat magukkal vigyék. A gyűjtögetés addig folyatódott, hogy 1905-re a piros vizililiomokat már a kipusztulás fenyegette, és ezert védetté kellett őket nyilvánítani.

 

A bélyegek ezen az oldalon találhatók.
(Klikk a képre a nagyításhoz.)

 

(Klikk a képre a nagyításhoz.)

 

Egy Lund-i botanikus néhány piros vízililiomot elküldött Königsberge, Robert Casparynak, aki új fajtákat tenyésztett ki, és nagy tételben árulni kezdte őket. Azonban mindig hangsúlyozta, hogy az eredetiek Svédországból származnak.

 

A bélyegek.
(Klikk a képre a nagyításhoz.)

 

A keresztezett példányok némelyike Franciaországba is eljutott, ahol Claude Monet  impresszionista festőt annyira megihlették, hogy számos festményt is készített róluk.

 

Claude Monet: Vízililiomok
(Klikk a képre a nagyításhoz.)

Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →