Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Szép bélyegek: Halak Dániából

Szerző   /  2013-01-23  /  No Comments

    Print       Email

Nagyon szép bélyegekkel jelentkezett a Dán posta. A négy tagból álló sorozat tagjain nagy tömegben elterjedt halakkal találkozhatunk. A sorozatban megfogott a tervezés grafikai igényessége, ami a magas színvonalú nyomdai kivitelezés eredményeképp a bélyegeken is élményt jelent.

Miért is szépek ezek a bélyegek? Legelőször, nagyon jó megoldásnak tartom, hogy a Tervező különválasztotta a képi részt a felirattól. A felirat jól olvasható és nem zavarja meg az illusztrációt. Emellett a feliratnak helyet adó fehér sáv megfeleő alapot ad a képnek. Ezt a jó megoldást még ügyesen megfejelték azzal, ahogy a képek egy-egy apró részlete belelóg a fehér szövegdobozba, egybekapcsolva azokat.

Nagyon tetszenek a képek is. Nem szeretem a fényképet ábrázoló bélyegeket, itt fénykép minőségű grafikát láthatunk, ami emberi, igényes és élő.  Az állatokat természetes állapotban, mozgás közben ábrázolja. Szeretnék minél több ilyen bélyeget látni!

Ezek után nézzük meg a bélyegeket és ismerkedjünk meg a halakkal!

A heringek nagy tömegben, több kilométer hosszú és több száz méter széles rajokba verődnek.  A planktonok állataival, halikrával, apróbb halakkal, rákokkal, csigákkal táplálkoznak. Rájuk viszont a fókák és a ragadozó halak leselkednek. A föld halászzsákmányának nagy részét is a hering adja, ez a halfaj a tengerpartok lakosságának egyik legfontosabb tápláléka.

Fekete hering

Az ezüst hering Dánia legfontosabb ehető hala. Sózva, marinálva, füstöve fogyasztják, a dán konyha egyik alapvető hozzávalója.

A tőkehal az Északi-tengerben élő, ízes húsú halak gyűjtőneve. Tükörfordítás a német Stockfisch nyomán, a német Stock (tőke, törzs) itt arra utal, hogy ezt a halat régebben tőkeszerű állványokon szárították szállítás előtt.

Tőkehal

Tőkehalat Magyarországon is gyakran ehetünk. A magyaros panírozás mellett az ínyencebbek grillezve vagy marinálva is elkészíthetik.

A lepényhal sok különböző változatban található Skandinávia, Közép-Európa és a Földközi-tenger minden partján. 55 méteres mélységig, de a tengerekhez közeli folyókban és tavakban is él.  A sporthorgászok ugyan nagyon kedvelik a lepényhalat, de furcsa mellékíze miatt kereskedelmi értéke csekélyebb,  ezért nem fenyegeti túlhalászás veszélye.

Halak dánia 12

A lepényhal nem rajokban élő halfaj, de az ívás körzetében nagy számban összegyűlnek. Nappal a homokaljzatba ássa magát, éjszaka mozog, és a sekély vízben keres táplálékot

A kígyóra emlékeztető angolnától az ókori idők óta félnek az emberek, sokszor azt is hiszik róla, hogy mérgező. Dániában a mindennapi konyha gyakori és népszerű szereplője. Egyszerű elkészíteni, sokoldalúan felhasználható. Az angolna ún. katadrom faj, azaz a tengerben zajlik az ívása, de életének nagy részét édesvízben tölti(a halak leírásához a Wikipédia bejegyzéseit használtam)

katadrom faj, azaz a tengerben zajlik az ívása, de életének nagy részét édesvízben tölti

A kifejlett kétméteres elektromos angolnák akár 800 voltos kisülést is képesek “előállítani”, s mivel zsákmányuk az édesvíznél lényegesen jobb vezető, az valósággal magába “vonzza” az áramot, akár a villámhárító a villámot: magatehetetlenül imbolyogni kezd, izmai görcsösen remegnek, és bénultan várja sorsa beteljesülését. Ez az áramütés még egy lovat is úgy elkábíthat!

Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Adolf Eichmann elfogása bélyeggyűjtők segítségével

Elolvasom a cikket →