Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Szép magyar bélyegek – ENSz 25

Szerző   /  2016-02-19  /  No Comments

    Print       Email

1980-ban jelent meg ez a sorozat, mely a mai napig a kedvenceim közé tartozik a modern bélyegek közül.
A sorozat témája Magyarország ENSz tagságának 25. évfordulója. Idézzük csak fel, milyen bélyegek is jelentek meg ebben az évben! Sorozat nagyon kevés: az Ókori világ hét csodája, Védett vizimadarak, Moszkvai olimpia, Rovarok. Mondhatjuk, hogy ez nem volt túl erős felhozatal, melyből utóbbiakra leginkább a disszonancia és a diszharmónia jellemzőek grafika és képi világ szempontjából.

aaa

Az FDC-n érdekes elosztásban, a két legkisebb névértékű bélyeg közé a záróérték került.

 

bbb

A másik borítékon is különös a bélyegek elrendezése, nem névérték szerinti sorrendben követik egymást

Ebben a gyenge mezőnyben – melyet még hasonlóan silány egyedi kiadások egészítenek ki – jelent meg az ENSZ tagság sorozat, ami valahogy teljesen más.

Már a téma is biztató. Ugyan még a Kádár-rendszerben vagyunk, de az egész világgal való összetartozásunkról emlékezünk meg. New York, Genf, Bécs: ezek az ENSz központjai, ahová tartozunk, és ezek mind Nyugaton vannak. Valahogy jó érzés volt ezt nyugtázni a bélyegekre tekintve. A bélyegek mérete nagyobb az akkori átlagnál, így részletgazdagságuk nem okoz zsúfoltságot. A fehér alap kiegyensúlyozottságot, nyugalmat áraszt. Az ábrák így jól láthatóak és esztétikusak, emellett nem túltervezettek. Ami pedig felteszi a koronát, az az acélmetszettel készült mélynyomat.
Jó ránézni és megtapintani is.
Az ENSz sorozat ugyan világszerte keresett motívum, mégsem magasabb értékű kortársainál. Ennek oka a brutálisan magas – 382 ezres – példányszám. De nem baj, a 80-as évek elejének így is nagyon szép és kimagasló bélyege.

A teljes FDC. Kár, hogy a boríték rajzolata elmaradt a bélyegek színvonalától.

A teljes FDC. Kár, hogy a boríték rajzolata ugyan letisztult és elegéns próbál lenni, mégis elmaradt a bélyegek színvonalától.

 

A boríték kissé túlméretezett ehhez a sorozathoz.

A boríték kissé túlméretezett ehhez a sorozathoz.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Drága, ritka és különleges bélyegek – a bélyeggyűjtés sztárjai

Elolvasom a cikket →