Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Színésznők bélyegen

Szerző   /  2012-07-21  /  1 Comment

    Print       Email

A mai posztban két színésznőről írok. Egy magyarról és egy osztrákról. Mindkettő rendkívül sikeres volt. Ugyanakkor éltek. Mindkettő élete egy részét az Amerikai Egyesült Államokban töltötte. További hasonlóság, hogy mostanában mindkettőről bélyeg jelent meg. Mindkét bélyeg egy-egy fénykép alapján készült.

A poszt ötlete egyébként onnan származik, hogy nem rég voltam Becsben, és ha már ott voltam, megvásároltam a 2011-es osztrák year setet. Ebben a gyűjteményben bukkantam rá az osztrák színésznőről készült bélyegre, és eszembe jutott, hogy nem rég a magyarról is készült bélyeg.

Nem csigázom tovább a kedélyeket, és elárulom, hogy Karády Katalinról és Hedy Lamarról van szó. Az életükről nem szeretnék bővebben írni, a róluk szóló Wikipédiás bejegyzések nagyon jók. Itt és itt olvashatók.

Inkább az elkészült bélyegeket szeretném bemutatni. A két bélyeg technikája teljesen eltérő. A magyar egy elnagyolt rézkarcszerűség, ami nem is követi a színésznő arcának arányait. A fénykép és a bélyeg között az a különbség, hogy a bélyegen szereplő kép függőlegesen 10-20 százalékkal össze van lapítva.

Az osztrák bélyegen szereplő grafika ezzel szemben rendkívül kifinomult, ameddig csak a bélyeget láttam, azt is hittem, hogy fényképről van szó. Igazából itt nem egyszerűen csak újrarajzolták a fényképet, hanem ki is színezték azt. Tehát a bélyeg bizonyos értelemben egy többletet  is nyújt. Véleményem szerint jól sikerült a színezés, és a színes grafika jobban mutat a bélyegen, mintha az eredeti fotót használták volna. Hozzá kell még, hogy tegyem, hogy itt a posztban egy erősen nagyított képet mutatok a bélyegről, de a bélyeg eredeti méretben,  kicsiben is “működik”

Az osztrák bélyegen egyértelműen látszik, hogy a kepén szereplő hölgy színésznő. A magyarról ez nem mondható el. A fiatalabb generáció szamara nem biztos, hogy ismerősen cseng Karády neve. Néhányan esetleg még azt is gondolhatják, hogy egy cigarettareklámról van szó.

A Karády Katalinról készült bélyeg

 

A Karády Katalinról készült bélyeghez felhasznált fénykép

 

A Hedy Lamarról készült bélyeg. Ha jobban megnézzük, látszik, hogy a bélyegen szereplő kép nem fénykép, hanem grafika.

 

A Hedy Lamarról készült bélyeghez felhasznált fénykép

    Print       Email

1 Comment

  1. Susu75 szerint:

    Karády-s bélyeget pár év múlva felülnyomják, “A dohányzás káros az egészségre” felirattal. :)) ( Remélem nem így lesz! 🙂 )

    Az Osztrák bélyeg viszont tényleg találó, szép darab.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →