Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A Szovjetunióban jártam, hadifogoly voltam

Szerző   /  2016-01-24  /  No Comments

    Print       Email

Akit érdekel a történelem és a bélyegek, az bizony jó helyen jár. Bátran állíthajuk, hogy a tábori posta és hadifogoly küldemények a bélyeggyűjtés egyik legtanulságosabb és egyben legmegindítóbb területét alkotják.

Képzeljük csak el, milyen fizikai, emberi és érzelmi körülmények között íródtak ezek a levelezőlapok a frontról, hadifogságból, az ismeretlenség homályából, a szeretett otthoniakhoz, illetve az otthon maradt szerettektől a távolra szakadt, bajba került katonákhoz.

Ami elképesztő, hogy ilyen válságos körülmények között is működött a levél továbbítás, a hadsereg, illetve a Vöröskereszt jóvoltából.

Szovjet hadifogságba esett katona

Szovjet hadifogságba esett katona részére küldött levelezőlap 1947-ből

 

A lapok tartalma a cenzúra miatt visszafogott, ám mégis megindító.

A lapok tartalma a cenzúra miatt visszafogott, ám mégis megindító.

 

Aki tábori, illetve hadifogoly posta küldeményeket gyűjt, alaposan megismerheti a különböző hadtestek kronológiai mozgását és azok logisztikai kiszolgáló útvonalait is. Ezekhez a küldeményekhez nem használtak bélyegeket, csupán erre a célra rendszeresített levelezőlapokat, melyet ingyenesen biztosítottak az érintettek számára, az ide vonatkozó szabályok és egyezmények értelmében. A hadifogoly levelezés jellemző formátuma a nyílt levelezőlap volt, ami egyszerűvé tette a cenzúra intézményét, követelte meg, hadititkok kiszivárogtatását és a hadsereg optimista moráljával ellentétes gondolatokat kiszűrendő. A levelezőlapok mellett zárt levelek továbbítására is volt lehetőség, a cenzúra működése mellett.

A levelek címzése kódolt, a hadifoglyok pontos tartózkodási helyét csak egy irányítószám illetve postafiók szám jelöli, így nem derült ki a hadifogoly táborok helye sem a külvilág számára.

Beleolvasva a levelekbe – úgy gondolom, hogy ennyi év távlatából, a személyi adatok megőrzése mellett ez már megengedhető – egy rövid időre belehelyezhetjük magunkat ezeknek a hősöknek és áldozatoknak a helyzetébe, sorsába.

Szovjet hadifogoly

Szovjet hadifogoly által Budapestre küldött levelezőlap

 

scan100

Évekig ez volt az egyetlen kapcsolati lehetőség az otthoni szeretekkel.

 

Magyarországon szűk, de komoly bélyeggyűjtő csoport létezik, ők a tábori posta és hadifogoly küldemények gyűjtésére szakosodtak, megannyi ismeretet felhalmozva a háborúk történelmi és emberi részleteiről.

Magam csak az érdekesség kedvéért szereztem be néhány hadifogoly posta küldeményt, melyet alább megosztok, kedvcsinálóként illetve emlékezve a háborúk szenvedő résztvevőire és áldozataira.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Minden bélyeg mögött van egy történet

Elolvasom a cikket →