Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Tesla

Szerző   /  2014-05-03  /  No Comments

    Print       Email
Tesla egyik lemismertebb portréja egy mecadón bélyegen

Tesla egyik lemismertebb portréja egy mecadón bélyegen

Nikola Tesla (Smiljan, Dalmácia, 1856. július 10. – New York, 1943. január 7.) szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus.
Életében 146 szabadalmat (ebből 112-t az USA-ban) jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét is.

Magyar vonatkozás:

Tesla 1881-ben Budapestre költözött, hogy a Puskás Tivadar-féle American Telephone Companynek dolgozhasson. A budapesti telefonközpont átadásán, 1881-ben Tesla lett a cég főmérnöke. Hamarosan feltalált egy telefonkihangosítót, ami tulajdonképpen nem más, mint az első hangszóró. Önéletrajzi írása szerint Tesla a pesti Városligetben barátjával, Szigeti Antallal sétálgatott, és Goethe Faustját eredetiben idézte. Tesla hirtelen a porba egy bottal megrajzolta a váltakozó áramú motor működését, amelyen már öt éve gondolkozott. 1882-ben Párizsba költözött, hogy Puskás Tivadar ajánlásával a Continental Edison Companynál dolgozhasson, elektromos készülékek javításán és fejlesztésén. 1883-ban a strassburgi kiküldetése alatt megépítette a Városligetben feltalált váltakozóáramú motorjának első kísérleti példányát, ebben forgó mágneses teret használt a motor meghajtásához (erre később 1888-ban kapott szabadalmat az USA-ban).

Tesla Ausztria

 

Tesla Jugoszlavia

Tesla Bosznia

 

Tesla Szerbszka

Tesla Gruzia

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Vége a nyárnak – bemelegítés az őszi bélyeggyűjtés szezon kezdetén

Elolvasom a cikket →