Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Történelmi bélyegvilág

Szerző   /  2020-11-28  /  No Comments

    Print       Email

A bélyegek a történelem lenyomatai. A ma megismerhető bélyeg is ilyen, Szlovákiából, 1939-ből, ami a legújabb kori történelmünk egyik legsúlyosabb éve volt.

Ekkor, 1939. januárjában kezdte meg munkáját a szlovák parlament, miután sor került Csehszlovákia felszámolására és az első szlovák állam megalakulására. Ez azonban önálló államnak nem mondható, mert katonai, gazdasági és politikai értelemben egyaránt Németországtól függő bábállam volt. Ezt jól mutatják az 1938. december 18-án az autonóm Szlovákiában választások keretei, melyen csak egyetlen jelölőlista volt, a listák leadására rövid határidő állt rendelkezésre, illetve a is többpártrendszert felszámolták (a baloldali-, zsidó- és a Szlovák Nemzeti Párt betiltásával). A közéletben eluralkodó magyar- és zsidóellenesség mellett a csehellenesség is nagy teret kapott, aminek egyik megnyilvánulása az volt, hogy a jelöltek között a cigányok és zsidók mellett a cseheket sem képviselte senki. A zsidókkal együtt külön szavazóhelyiségekben kellett szavazniuk. (forrás: wikipedia)

Ezt a jeles történelmi eseményt egy csehszlovák bélyeg felülnyomásával illetve alkalmi bélyegzéssel tették emlékezetessé.

A szlovák parlament megnyitása

A felülnyomott csehszlovák bélyeg és az alkalmi bélyegző felirata magyar fordításban “a szlovák parlament megnyitása”. Az eredeti bélyeg Pozsony látképét árbázolja, rajta a Duna, a pozsonyi vár és körülötte az óváros.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →