Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Tricky Dicky

Szerző   /  2012-06-27  /  No Comments

    Print       Email

Mai bejegyzésem a modern kori amerikai történelem egy nem túl dicsőséges epizódját megörökítő filatéliai emlékeket mutat be.

Richard Nixon-t 1968-ban válaztották az Egyesült Államok 37. elnökének. A korábban tapasztalt és sikeres ügyvédként és politikusként praktizáló Nixon-t a négyéves elnöki ciklust követően 1973-ben újraválasztották. A választási győzelmet és elnöki beiktatást örökíti meg ez első és a második boríték. Nixont nagy taktikusként tartották számon,  gúnyneve Tricky Dicky (szabadfordításban trükkös faszi) volt. 1972-ben az amerikai elnökök közül elsőként látogatta meg a Szovjetuniót és Kínát. Ugyanebben az évben kötötte meg a Szovjetunióval a fegyverzetkorlátozásról szóló SALT-1 szerződést. Nevéhez köthető a Vietnam-mal kötött fegyverszünet, majd a háború befejezése.

Richard Nixon elnökké választása, a beiktatás napi alkalmi bélyegzővel

Nixon beiktatásának emlékére külön boríték készült

Nixon második ciklusa mindezek ellenére nem bizonyult sikeresnek. A Watergate-ügy egy egyszerű betörésnek indult, amelyet egy szemfüles biztonsági őr vett észre. A kezdetben jelentéktelennek tűnő eseményről azonban másfél év alatt kiderült, hogy egy átfogó, a következő elnökválasztást előkészítő lehallgatási akció része. Az ügy az amerikai politikai élet egyik legnagyobb botrányává dagadt, ami Nixont is magával ragadta.

Nixon lemondása is egy filatéliai emlék lett

Nixon volt az első amerikai elnök, aki lemondott hivataláról. Ezt örökítette meg a harmadik kiadvány.  Az elnöki pozícióban alelnöke, Gerald Ford követte. Az ő beiktatására készült borítékkal zárjuk ezt a rögtünzött amerikai történelemórát.

Gerald Ford beiktatása, 1974.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy fantasztikus repülés

Elolvasom a cikket →