Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Utánpótlásunk a jövő harcaihoz, vagy csak békésen táborozó úttörők a Balatonnál?

Szerző   /  2015-12-25  /  No Comments

    Print       Email

Az 1950-es Gyermek sorozat a sztálinista Magyarország egyik klasszikus ifjúsági kiadása, a rendszer hitvallása a jövő generációját illetően. A bélyegek különböző korú gyermekeket árbázolnak, odavonatkozó propaganda szlogenekkel.

A "Gyermek" sorozat a korabeli rendszer elkötelelezettségét fejezi ki a jövő generáció iránt.

A “Gyermek” sorozat a korabeli rendszer elkötelelezettségét fejezi ki a jövő generáció iránt.

 

A sorozat különlegességét a 60 filléres címlet adja. Ez a bélyeg az eredeti terv szerint “UTÁNPÓTLÁSUNK A JÖVŐ HARCAIHOZ” felirattal jelent volna meg, és eszerint le is gyártottak belőle 375 ezer darabot. A megjelenést megelőzően azonban történt valami, melynek részletei a történelem homályába vesznek, mivel nincsenek pontos információink róla.

A hidegháborús feliratot valaki békeharcosabbra cserélte.

Az eredetileg tervezett hidegháborús feliratot valaki békeharcosabbra cserélte.

 

A bélyeg gyermeknapra tervezett megjelenése előtt a felső vezetés (párt ? állam? posta?) úgy döntött, hogy ez  a szlogen nem elfogadható, és helyette a “SZABAD HAZÁBAN BOLDOG IFJÚSÁG” felirattal kell forgalomba hozni ezt a bélyeget, azonban a gyermeknapra tervezett kibocsátást nem halasztották el.

A folytatás innentől kezdve szokványos, mondhatni irodalmi: A már legyártott verzióból tízezer darab már kikerült a Petőfi Sándor utcai 4-es számú főpostára, ahol nem tudtak az időközben meghozott döntésről, ezért június 4-én neki is fogtak az árusításának. Mire a Posta vezérigazgatójánakaz árusítás betiltására vonatkozó utasítása megérkezett, 1.661 darabot már eladtak belőle. És mivel a beharangozóban is ezzel a felirattal ellátott verzió jelent meg, a vevők teljesen hétköznapi bélyegként fel is használták azokat.

Az utasítás megérkezésekor maradt 8.339 darabos maradék készlet visszaszállítottásra és megsemmisítésre került.

Eddig a történet. Az elméletileg fennmaradt, 1661 darab, “Gyermek tévnyomat” bélyeg manapság keresett ritkaság. Tévnyomatnak nevezni nem teljesen korrekt, mivel nem nyomtatási hiba eredménye, hanem egy forgalomból kivont verzióról van szó. Érdekes lenne megtudni, hogy ki és milyen indíttatásra hozta a felirat megváltoztására vonatkozó döntést, és megmondták-e neki, hogy mintegy 1.600 darab mégis kiment belőle.

Úgy tűnik, hogy a döntést meghozó vezetőnek a felirat túl militáns, agresszív volt, és ehelyett valami békésebb, barátságosabb felirattal akarta jellemezni a Balatonnál táborozó úttörőket.

Tehát a békeharc győzedelmeskedett a hidegháború felett. És ennek eredménye ez a ritka bélyeg.

Hasonló változáson ment keresztül a sorozat 1,70 Forint névértékű bélyege is – “HARCOLJUNK A BÉKÉÉRT” helyett “A SZOCIALIZMUS ÉPÍTŐI LESZÜNK” felirattal – de abból nem került forgalomba egy darab sem, így az a verzió csak a filaéliai szakirodalomban létezik.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →