Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Vöröskereszt és YMCA: egy igaz ember

Szerző   /  2017-01-17  /  No Comments

    Print       Email

Jean Henri Dunant, a Vöröskereszt alapítója látható ezen az 1981-ben megjelent blokkon. Jean Henri Dunant-ra azonban nemcsak, mint a Vöröskereszt megalapítása kapcsán lehet büszke a világ. Dunant úr nevéhez fűződik a YMCA (Young Men’s Christian Association) életre hívása is. Érdemes még megemlíteni, hogy a rabszolgaság megszüntetéséért is sokat tett, szintén az ő kezdeményezésére tartottak nemzetközi konferenciát a négerekkel és a rabszolgákkal való kereskedelem megszüntetésére. Németországban és Olaszországban is lakott egy ideig, mielőtt szülőhazájába, Svájba visszaköltözött, ahol idősebb korára is szegény és puritán maradt, pusztán adományokból tartva fenn magát. Felsorolt tevékenységei mellett szabadkőműves is volt.

Munkássága elismeréseként pedig 1901-ben Dunant úr lett az első Nobel béke díjazott, amit szintén kevesen tudtunk eddig.

De honnan is ered a vöröskereszt, mint jelkép?

Dunant, mint kereskedő, egy másik ügy folytán 1859-ben a híres és véres Solferino-i csata helyszínére keveredett, ahol szemtanúja volt, ahogyan a csata végén, napnyugta után a vörös keresztet viselő kamilliánus szerzetesek ellátják a sebesülteket és eltemetik az elhunytakat.

Dunant urat ez az élmény inspirálta a Nemzetközi Vöröskereszt létrehozására, és az alapító a kamilliánus szerzetesek vörös színű kereszt jelképét vette át és nevezte el intézményét Vöröskeresztnek, bár a jelkép választásánál szerepet játszhatott nemzetisége is, a svájci zászlón szereplő kereszt is.


    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

RSA

Elolvasom a cikket →