Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

X1 – hangsebességgel

Szerző   /  2011-10-14  /  No Comments

1947. október 14-én, ötvenedik repülésén, Charles ‘Chuck’ Yeager legendás berepülőpilóta irányításával először lépte át a hangsebességet. A repülőgépet B–29-es nehézbombázóról oldották le…

    Print       Email
X1 - USA

X1 – USA

64 éve ezen a napon lépte át az emberiség a hangsebességet. A Bell X–1 (eredeti nevén XS–1) rakétahajtóműves, transszonikus kísérleti repülőgép volt, melyet az Egyesült Államokban építettek a második világháború után NACA (a későbbi NASA) és az US Air Force megbízásából. Az amerikai kísérleti repülőgépek, az X-repülőgépek hosszú sorozatának első típusa, napjainkban is így nevezik el a repülési alapkutatásokra épített repülőgépeket. 1947. október 14-én, ötvenedik repülésén, Charles ‘Chuck’ Yeager legendás berepülőpilóta irányításával először lépte át a hangsebességet. A repülőgépet B–29-es nehézbombázóról oldották le, ezután rakétahajtóműveinek segtségével gyorsították nagy sebességre, majd siklórepüléssel ért földet.

Chuck Yeager és az  X repülő

Chuck Yeager és az X repülő

Akit érdekel a történet, nézze meg “Az igazak” – The Right Stuff – című filmet.

Chuck Yeager ünnepi légijárat a legendás pilóta aláírásával

Chuck Yeager ünnepi légijárat a legendás pilóta aláírásával

 

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Notre Dame :-(

Elolvasom a cikket →