Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

1917. Margitszigeti hadikiállítás

Szerző   /  2017-04-09  /  No Comments

    Print       Email


A Margitszigeten 1917-ben megrendezett hadikiállítás tiszteletére jelent meg ez a két bélyeg.

“József főherzczeg vezérezredes hadi kiállítása 1 korona” felülnyomattal látták el ezt a két aratós bélyeget, melyeket elsődlegesen a Margitszigeten létesített alkalmi postahivatalban lehetett megvárásolni, és onnan csak ezekkel a bélyegekkel bérmentesített küldeményeket továbbítottak.

Margitszigeti hadikiállítás, 1917.

A bélyegek nagyon népszerűek voltak a magas jótékonysági felár ellenére is – volt aki több tízezret is vásárolt belőlük.  Az egy koronás jótékonysági felár a hadikárosult Erdély megsegítését támogatta.

Maga a hadikiállítás a Margitsziget területén erre a célra ideiglenesen épült faépületekben került elhelyezésre. Az épületek java része egy korábbi galíciai hadikiállítás számára készült, ezeket állították itt fel változatlan formában.

Az elhelyezett kiállítási anyag meglehetősen vegyes volt, egészében azonban a békebeli hangulatot sugallta.

Az anyag egyik rétege – a főépületben és környékén – a dinasztikus személyi kultuszhoz kapcsolódott: szobrok, képek az uralkodócsalád tagjairól, valamint József főherceg sapkái, fegyverei, használati tárgyai. Már itt is lehet meglepő kiállítási tárgyakkal találkozni, így például azokkal a húsvéti tojásokkal, melyeket – a katalógus szövege szerint – „a Fenséges úr hadtestével szemben állott orosz csapatok küldtek húsvéti ajándékul a Fenséges Úrnak”.

Egy másik csoportot alkottak a szokványos hadikiállítási tárgyak: fegyverek, felrobbantott és helyreállított híd, feltört postaláda, gránáttölcsér, benne vízzel; ágyúállás, fedezékrészlet, sebesültszállító kocsi; légi, földi és vízi csatajelenetek domborműveken és diorámán. Külön pavilon mutatta be a vöröskereszt, a hadtápszolgálat és a posta munkáját. Mindez semmivel sem volt irányzatosabb, mint egy mai szakmai jellegű hadtörténeti kiállítás.

Ám a hadikiállítás valódi érdekességet a művészi és néprajzi gyűjtemény jelentette. A Műcsarnok nevű pavilon anyagát berukkolt képzőművészek – egyebek között Medgyesi Ferenc, Pásztor János, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Mednyánszky László és Vértes Marcell művei közül válogatták. Bár részben háborús témájúak, egyik sem készült heroizáló propagandastílusban, sőt, több közülük szenvedő „ellenséges” hadifoglyokat és katonákat ábrázolt. Az anyag rendezői között volt Vértes Marcell, Rónai Dénes fényképész és filmrendező (Lumière tanítványa, egy sor közismert íróportré alkotója) és Blattner Géza, majdan világhírű bábművész.

A hadikiállítás számos, cseppet sem harcias programmal várta a látogatókat. Területén volt színpad, vurstlipavilon, étterem; gyakran rendeztek itt alkalmi ünnepségeket és ügyességi játékokat is.

forrás: www.tankönyvar.hu, Magyar bélyegek monográfiája

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

RSA

Elolvasom a cikket →