Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A bélyegek élvonala – légiposta

Szerző   /  2019-01-26  /  No Comments

    Print       Email

Az 1936-ban megjelent Repülő sor a harmincas évek kifejezetten modern stílusú bélyeg kiadása. A bélyegek tervezője Légrády Sándor, a magyar bélyegkiadás egyik legmeghatározóbb alakja, avantgárd stílusjegyeket is felhasznált.

A háború előtti légiposta bélyegek a bélyegek elitjét képviselték. Magasabb névérték, innovatív design, a repülés, mint téma – ezek a jellemzők emelték a légiposta bélyegeket a bélyegkiadás élvonalába. A repülés akkoriban még megfizethetetlen luxusnak számított és a légipostával küldött levelek is messze lekörözték a hagyományos vasúti levéltovábbítás gyorsaságát.

A Repülő sor három különféle bélyegkép felhasználásával készült, különböző színekben. A bélyegek főszereplője egy-egy polgári repülő, mely egy postakocsi, illetve a Parlament felett száll.

Bár a repülők kissé stilizáltak, jó lenne beazonosítani azok típusát, legalábbis ami ihlette a bélyegen szereplő gépmadarakat.

Az első repülő egy kisebb törzsű, három légcsavaros jószág. A két oldalsó légcsavar a szárnyak alatt találhatóak, a futóművek ezek alatt találhatóak. Leginkább egy Ford Trimotor lehet, vagy inkább egy Stinson Airliner.

Stinson Airliner

A másik repülő kissé nagyobb törzsű, szintén három motoros. A szárnyak a törzs felső vonalában simulnak egybe, a motorok a szárnyak alatt helyezkednek el. Valószínű, hogy egy Fokker FVII-es vagy C2-es modelről van szó.

A harmadik bélyegkép leginkább egy Fokker FVII-esre vagy F10-esre hasonlít. Az F10-es 1924-ben jelent meg a világon, 12 utas számára biztosítva repülés lehetőségét és élményét, ezt követte az F10-es modell 1927-ben.

Fokker F-10 Super Tri Motor
    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →