Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

A magyarok védőszentje bélyegen – Jézus tehát magyar volt?

Szerző   /  2019-08-24  /  No Comments

    Print       Email

1932-ben jelent meg a magyarok védőszentjét – Patrona Hungariae – ábrázoló bélyegsor. Azt talán kevesen tudják, hogy ezek a bélyegek a korábban megjelent “Arcképek” sorozat kiegészítő értékei, bár ez leginkább adminisztratív információ. A nagy Madonna bélyegek nem mutatnak különösebb hasonlóságot az Arcképek sorozat bélyegeivel, sem stílus sem tervezés szempontjábó, illetve tematikájában sem, hiszen az Arcképek sorozat bélyegein a magyar történelem jeles alakjai láthatók, míg Madonna egy mitológiai lény.

Itt álljunk is meg egy pillanatra és gondoljuk át, hogy ki is látható a képen. Madonna, Jézus édesanyja – azaz Szűz Mária – karján a magyar országalmát tartó gyermek Jézussal. Madonna fején a magyar királyi koronát viseli. Ebből következhet, hogy Madonna magyar volt, így gyermeke, Jézus is. Vagy legalábbis itt jártak Magyarországon, hogy felvegyék a koronázási ékszereket.

Akárhogy is történt, Madonna – vagy a magyarok Nagyasszonya – és fia Jézus, komolyan kötődhetett Magyarországhoz, mely a későbbiekre is kihatott, így lett Madonna Magyarország patrónusa. Megannyi templomban és tisztaszobában ragyog a képe, fején a magyar koronával. Augusztus 15-e Nagyboldogasszony napja a mai napig fontos ünnepi esemény hazánkban.

Arról már nincs információ, hogy Mária fia, Jézus átvette volna tőle ezt a szerepet – erről nem ír a Biblia.

A bélyegek kiadása forgalmi célt szolgált, az alacsonyabb, 1 és 2 Pengő névértékű bélyegek milliós nagyságrendben készültek, az 5 és 10 Pengősök 285 illetve 96 ezres példányszámban hagyták el a nyomdát.

Ennek ellenére – bát 10-20 ezer példány megsemmisítésre is került – a Nagy Madonna sorozat viszonylag értékes. Katalógus értéke és piaci ára is kiemelkedik a korszak bélyegei közül. Ennek nehéz megtalálni a magyarázatát. Talán témájánál fogva külföldi bélyeggyűjtők számára is kelendő volt, de az is lehet, hogy a bélyegek viszonylag nagy mérete miatt kevés szép példány maradt fenn belőle. Jó lenne megfejteni az okokat, addig is gyönyörködjünk a magyarok védőszentjében.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Örökölt bélyeggyűjtemény

Elolvasom a cikket →