Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A pártgarázs zászlóshajói – a hatalom cirkálói

Szerző   /  2021-01-15  /  No Comments

A hatalom cirkálói: Szovjet elnöki lumuzinok orosz bélyegeken. Sztálin, Hruscsov, Brezsnyev, Putyin autói

    Print       Email

Az orosz illetve szovjet pártgarázs zászlóshajói szerepelnek Oroszország 2020-ban kiadott bélyegein. A legfelsőbb orosz hatalmi és protokolláris szintek által használt autók közül ismerhetünk meg négyet az elmúlt száz évből. A Szovjetunió illetve Oroszország mindig odafigyelt arra, hogy hazai gyártású és impozáns járművek szállítsák az ország legfelsőbb vezetőit, demonstrálva az ország ipari és technológiai fejlettségét.

Az autókon természetesen visszaköszönnek a világ autóiparának jegyei, az autó történelemben jártas emberek rögtön felismerik az importált tervezési jegyeket és technológia megoldásokat.

A ZISZ-115 kifejezetten Sztálin kérésére készült, elődmodellje a ködlámpa nélküli ZISZ-110 volt, melyet az amerikai Packard 180-as modell ihletett. A páncélozott modellből Kim Ir Szen is kapott egyet ajándékba.

A hatalom cirkálói - szovjet elnöki limuzinok bélyegeken
Zisz 115

Az 1956-ban kigördült ZIL-111 Hruscsov és Castro limuzinja volt, szintén amerikai stílusban. A cirkáló extrái között már motoros ablakok is szerepeltek. Akinek szembeötlő a hasonlóság a Cadillac 111-el, az nem téved.

ZIL-111A

A ZIL 114 a 70-es évek elnöki limuzinja – Lincoln Continental-ra hajaz. Brezsnyev egyébként szenvedélyes autórajongó és gyűjtő is volt, a vasfüggönyön innen és túl.

ZIL-114

Az Aurusz a Putyin érát fémjelzi. Szakítva az amerikai vonaltól, inkább a brit Rolls Royce stílus világát követi. Mindent tud, amit manapság egy elnöki autónak tudnia kell, ez presztízs kérdés is Oroszország vezetői számára. Az alapmodell 10 millió rubel, azaz kb. 40 millió forint.

Aurusz-Szenat

Korábban már megismerkedhettünk a szovjet autóipar remekeivel, itt a Bélyegvilágban. A szovjet autógyártás a KGST keretrendendszerében szárnyalt, évente több, mint 2 millió darab személygépkocsi készült. Napjainkban az éves termelés 1,5 millió darab körül mozog, mely az eladások 90%-át teszi ki. A vezető márkák a LADA, Kia és Chevrolet a legjelentősebbek.

A ritka bélyegekhez hasonlóan érdemes régi autókat is gyűjteni: ahogy egyre kevesebb lesz belőlük, annál értékesebbek. Az értékes bélyegek és az értékes autók közti különbség, hogy a régi, értékes autót lehet használni is, bár nagyon kell vigyázni rá a forgalomban illetve parkoláskor. Az értékes bélyegeket nézegetni, vizsgálgatni lehet csak, beleülni nem.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →