Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Adolf Eichmann elfogása bélyeggyűjtők segítségével

Szerző   /  2019-10-01  /  No Comments

    Print       Email

Nem is gondolnánk, hogy a borzalmas háborús bűnöket elkövető Adolf Eichmann elfogásában a bélyeggyűjtők is szerepet játszottak, méghozzá nem is kis mértékben.

A történet egyenesen Wiesenthal emlékirataiból származik, melynek címe “Ich Jagte Eichmann”, azaz “Eichmannra vadásztam”.

Tudvalevő, hogy Simon Wiesenthal, aki maga is megjárta a Mauthauseni koncentrációs tábort, a rejtőzködő náci háborús bűnösök felkutatására tette fel az életét. Wiesenthal sok feszültséggel terhelt életét bélyeggyűjtéssel igyekezett kellemesebbé tenni. Az egész világra kiterjedő kapcsolatrendszerében számos bélyeggyűjtő és cseretárs is volt. Ennek kapcsán, illetve egy bélyeggyűjtő klubban 1953-ban ismerkedett meg Wiesenthal az osztrák Mast báróval, aki bélyeggyűjteményének egy részét kínálta eladásra.

Wiesenthal felkereste a bárót Innsbruckban, akivel hamar barátokká váltak. Beszélgetéseik során felidézték a háborús emlékeket és átélt borzalmakat illetve Wiesenthal hajtóvadászatát a háborús bűnösök után. Szó szót követett, melynek apropóján a báró megmutatta egy Buenos Aires-ben élő szintén bélyeggyűjtő barátjának a levelét, melyben arról számolt be, hogy látta ott Eichmannt egy ottani zsidóellenes megmozdulás vezetőjeként a szomszédságában.

Wiesenthal emlékiratai szerint így zajlott a beszélgetés:

“Ő maga az Abwehrnél dolgozott, Canaris tengernagy beosztottjaként, és katolikus-monarchista meggyőződése miatt mindig szkeptikusan szemlélte a nácikat. Amikor megtudta, mivel foglalkozom mostanában, felállt, és így szólt: – Azt hiszem, mutathatok valamit, ami bizonyára érdekli. – Azzal egy halom könyv és iromány közül előhúzott egy kék légiposta-borítékot: – Ezt egy katona bajtársam írta, aki Buenos Airesben él, és jelenleg Perón elnök mellett dolgozik mint tanácsadó. Rendszeresen levelezünk, és egyszer megkérdeztem tőle, nem találkozott-e közös ismerősökkel. Nézze csak, mit válaszolt. – Odanyújtotta a levelet, és ujjával az utolsó bekezdésre mutatott – nekem pedig a lélegzetem is elállt a szavak olvastán: – „Láttam azt a nyomorult disznó Eichmannt, aki a zsidóknak dirigált: Buenos Aires közelében él, és a vízműveknél dolgozik.”

Mondanunk sem kell, hogy mennyire értékes információ volt ez Wiesenthal számára. A nyomozás és Eichmann várva várt, regénybe illő elfogása a Moszad közreműködésével már jól ismert történelem.

Különleges bélyeggyűjtő sztori a XX. század egyik legizgalmasabb történetéhez.

Simon Wiesenthal egy izraeli-osztrák közös kiadású bélyegen
    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →