Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Bélyeggyűjteményt örököltem: mihez kezdjek vele?

Szerző   /  2015-01-18  /  2 hozzászólás

    Print       Email

BélyeggyűjteményGyakorta érdeklődnek a bélyeggyűjtő fórumokon bélyeggyűjtemények örökösei feltéve a fenti kérdést. Bizony, sok nagypapa távozik el, bélyeggyűjteményét örökül hagyva szeretett családjának. Az itt maradt hozzátartozók pedig tudás, tapasztalat és megfelelő ismerettség nélkül tanácstalanul állnak a bélyeggyűjtemény körül.

Sok esetben érdeklődés és idő hiányában nincs senki a családban, aki tovább gondozná illetve élvezné a bélyeggyűjteményt. Viszont a legtöbben nem tudják megítélni, hogy mennyit érhet a bélyeggyűjtemény, érdemes-e eladni, és ha igen, mennyiért, kinek és hol. Ilyenkor nagy a bizonytalanság és bizalmatlanság, nehogy a bélyeggyűjteményt jelentősen értéke alatt  kótyavetyéljék el az örökösök.

Ebben a bejegyzésben az örökölt bélyeggyűjtemények kezelésével, értékelésével és értékesítésével kapcsolatosan igyekszem néhány tanácsot adni.

Bevezetésképp néhány aranyszabály:

 • A bélyeggyűjteményt mindíg száraz helyen tároljuk, az albumokat állítsuk egymás mellé, ne egymásra fektessük. Így kisebb az esélye, hogy a bélyegek összeragadnak, elszineződnek, netán penészesek lesznek.
 • A bélyegeket – különösen amin nincs bélyegző, tehát használatlan – ne kézzel fogjuk meg, hanem csipesszel, nehogy a hátoldalán lévő enyv réteg megsérüljön. Ez ugyanis csökkenti a bélyegek értékét.
 • Igyekezzünk dokumentálni a bélyeggyűjteményt, fényképezzük le az oldalakat, illetve ha levelek, borítékok vannak, azokat is. Ez egyrészt megkönnyíti, hogy szakértőknek távolról is megmutathassuk azt, illetve ha kiadjuk a kezünkből, pl árverésre, akkor támpontként szolgálhat annak tartalmára nézve.

Első lépésként nézzük át a gyűjteményt és alkossunk véleményt a bélyegekről. Ezek azok a kérdések, melyet minden érdeklődő fel fog tenni, és egy hozzá nem értő is meg tudja állapítani a gyűjtemény átnézése alapján. Az átnézés során érdemes jegyzetelni a legfontosabb információkat!

 • Milyen országban bélyegei lehetnek ezek?
 • Milyen régiek a bélyegek? Ehhez sem kell szakértőnek lenni! A bélyegeken gyakran szerepel a kiadás éve, az alkalom, amire kiadták, illetve maga a téma is sokat elárul a korszakról amikor kiadták.
 • Teljes sorozatokból – egymáshoz hasonló témájú bélyegek, különböző színben, ábrával és névértékkel – áll a gyűjtemény, vagy csak különálló, vegyes darabokból.
 • Esetleg fel lehet-e fedezni valamilyen témát – pl olimpia, űrkutatás – amiről a gyűjtemény szól.

Ez alapján összefoglalhatjuk, milyen ország, milyen korszak és milyen jellegű a gyűjtemény.

A legtöbben tanácstalanok, hogyan kell a bélyegeket beazonosítani és az értékét meghatározni. Pedig az internet korában már ez is egyszerű, az alábbi lehetőségek mentén:

 • Beléphetünk valamely nagyobb taglétszámú Facebook bélyeggyűjtő csoportba (pl. “Bélyeg csere, adásvétel”, “Bélyeggyűjtő-Stamp collector”, “Bélyeggyűjtők baráti köre”, “Bélyegvilág.net”, ahol kép alapján is kaphatunk véleményt egy-egy bélyegről vagy albumlapról. A transzparencia itt kiszűri a téves, félrevezető információkat.
 • Megállapítva a bélyeg származási országát és körülbelüli kibocsáti évét, online bélyegkatalógusok segítségével megtudhatjuk a körülbelüli árát. Ehhez leginkább teljeskörű a Stampworld vagy a Colnect. További online katalógusokról a worldstampcatalogues lapon tájékozódhatunk.
 • Magyar bélyegek esetén is működik ez a módszer, itt komolyabb online bélyegboltok kínálatát is használhatjuk értékmérő támpontként. Ajánlom a Filaportált, Oktogon fila, Sinkóbélyeg oldalakat.
 • Bélyeggyűjteményünk értékbecslését komoly, tradícióval rendelkező bélyeg kereskedők is fel tudják mérni. Sokan attól tartanak, hogy a kereskedők szándékosan alulbecsülik a az eladandó gyűjtemény értékét. Ez általában nem igaz. De komolyabb gyűjtemény esetén  kérdezzünk meg kettőt. Az igazság inkább abban rejlik, hogy
  • nagyon sok, 1956. utáni magyar bélyegekből álló gyűjtemény piaci értéke rendkívül alacsony.
  • a bélyeggyűjtemények iránt nincs tömeges kereslet, ami nyomja az árakat.
 • Emellett a Magyar Bélyeggyűjtő Szövetséghez is bizalommal fordulhatunk, ahol a Hagyatéki és Bélyegtanácsadó Bizottság ilyen segítséget nyújthat számunkra.

Nagyságrendileg tudom mennyit ér, hogyan adjam el?

Legelőször, adjunk egy esélyt, hátha a családban valaki kedvet kap a bélyeggyűjtéshez! Ha szép bélyegekből áll, de a várható értéke csekély, akkor érdemes megtartani a gyűjteményt. Hátha valaki kedvet kap, nézegeti, tanul belőle. És emlékezik arra, aki mindezt összegyűjtötte.

Ha az eladás mellett döntöttünk, akkor az alábbi lehetőségek kínálkoznak:

A vatera, OLX, jófogás jellegű csatornákat azért nem ajánlom, mert ha nem tudjuk mennyit is ér a gyűjtemény, könnyen elkótyavetyélhetjük azt.

Összefoglalva, szánjunk türelmet és valamennyi időt az örökölt gyűjtemény megértésére, átlátására, hogy szeretett őseink sok munkával és türelemmel összeállított életműve gondos és szakértő kezekben folytathassa útját.

Bélyeggyűjtemény 2

    Print       Email

2 hozzászólás

 1. […] a bélyegvilágban már foglalkoztunk ezzel a kérdéssel. Ezúttal egy angol nyelvű videót osztok meg, melyben a Northstamp szakértője ad részletes, […]

 2. […] Amennyiben nincs kire rábízni a bélyegeket, marad az értékesítés. Amennyiben az előzetes értékbecslés komolyabb piaci értékkel (pl tízezer forint felett) kecsegtetett, akkor érdemes részletesebb értékbecslést végezni. A részletes értékbecslésről illetve értékesítési lehetőségekről egy korábbi már több cikkben írtunk, mely itt érhető el. illetve itt, és itt […]

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →