Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Biztonságos közlekedés – kicsit közelebbről

Szerző   /  2018-09-30  /  No Comments

    Print       Email

A 70-es évek magyar bélyegkiadásának egyik számomra ikonikus darabja az 1973-ban megjelent Balesetelhárítás sorozat. A 70-es évek elején, a gazdasági reformok eredményeként, a fogyasztásra költhető jövedelmek emelkedtek. A KGST jóvoltából egyre több autó vált elérhetővé a fokozódó kereslettel szemben, így hazánkban is rohamosan beindult a motorizáció.

A megnövekvő forgalom egyre több balesettel és áldozattal is járt, ezért szükségessé vált a lakosság képzése a biztonságos közlekedés irányába. Ennek a propaganda kampánynak a részeként jelent meg ez a forgalmi sorozat, Légrády Sándor tervei alapján. Nézzük meg közelebbről a három bélyeget, mit is ábrázolnak, néhány furcsasággal egyetemben!

A 40 filléres bélyegen lévő autót elég nehéz beazonosítani. Valamilyen régebbi modelnek tűnik, de biztos, hogy nem Moszkvics, Volga vagy Pobjeda. Leginkább P70-es lehet, ám a sárhányója nem hasonlít a Trabi elődjére. Talán csak egy stilizált autót ábrázol a bélyeg. Érdekes, hogy az autó vezetője úgy tűnik, mintha a jobb oldalon ülne, miközben a kormány a bal oldalon van.  Emellett furcsa, hogy a zebrán átkelő gyalogos a zebra bal oldalán halad, holott a természetes a jobb oldal. A kézmozdulatok sem túl természetesek – valószínűleg azért, hogy az apró bélyegeken nagyobb hangsúlyt kaphassanak. A sofőr karja nagyon vastag, tenyerén pedig a mutatóujja a leghosszabb a középső ujja helyett. A sofőr keze így leginkább egy foxikutyára hasonlít, ami mellett ül. A gyalogos kartárs bap kezével köszöni meg az autós udvariasságát, mutatóujjával az ég felé mutatva – köszi haver!

 

A 60 filléres bélyegen szintén nem sikerült az autó beazonosítása – csak az látszik, hogy dupla álló lámpás, nagy autó – ellenben a mentőautó nagy eséllyel Nysa, lengyel gyártmány. A bélyegen szereplő példány különlegessége, hogy álló helyzetben is lobog rajta a jellegzetes piros zászló. Az inni készülő autós jobbkezes férfi, akit egy szintén jobbkezes, inget és zakót viselő férfi akadályoz meg a felelőtlenség elkövetésében.

 

Az 1 forintos bélyeg járművei közül a teherautó leginkább Csepel, míg a személyautó Volga M21 lehetne, de a lámpák elhelyezkedése miatt ez kizárható. Ugyanígy a Warszawa M20 és a Objeda sem. Furcsa, hogy szegény kerékpáros mindkét kezével elengedi a kormányt, nem is próbálja irányítani a bringát. Széttárt karjaival teljesen természetellenes módon esik el, térdig érő karjait széttárva.

 

Cikkemnek természetesen nem célja a bélyegterv és a tervező kicikizése. A bélyegek célja nem a pontos ábrázolás volt, az elnagyolt részletek ellenére összhatásukban nagyon jól átmennek a megfogalmazott üzenetek és a helyzetek drámaisága is…csupán lelkes bélyeggyűjtőként évődtem egy kicsit a bélyegek részletein.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →