Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Egy híres, értékes és szeretett bélyeg – a Roosevelt blokkpár

Szerző   /  2018-11-17  /  No Comments

    Print       Email

A magyar bélyegkincs és gondolhatjuk, hogy valamennyi bélyeggyűjtemény értékes és szeretett bélyege a méltán közismert Roosevelt blokkpár. Az 1947-ben kiadott blokkpár nyolc kölönböző bélyeget tartalmaz – négy általános forgalmú és négy légiposta bélyeget. A bélyegeket F.D.R. emlékére és illetve az Alapítványi Postakórház javára, 100%-os felárral árusították.
A bélyeggyűjtők számára különös és érdekes a magyar bélyegeknek ez a felszabadulás utáni rövid demokratikus korszaka. Az ekkor megjelent bélyegek a béke, boldogság és demokrácia rövid időszakát közvetítik az 1946 és 1950 közötti reményteli évekből.

Az általános bélyegeken a szabadság alappilérei olvashatók angolul

Szinte hihetetlen, hogy ekkor megjelenhetett az Egyesült Államok elnökének nevével és arcképével ellátott és az őt dicsőítő bélyeg – talán ezért is olyan híres és népszerű a Roosevelt blokkpár. És persze azért is különlegesek és szívünknek kedvesek ezek a bélyegek, mert a rajtuk szereplő angol nyelvű feliratok a szabadság különböző pilléreit hirdetik, úgymint a vallásszabadság, szólásszabadság. önrendelkezés és a félelem mentesség. Ezeket a szabadságjogokat már akkor is komolyan beárnyékolta a nem sokkal később elhatalmasodó diktatúra, így némileg fájó szívvel olvassuk őket a pre-sztálinista bélyeken.
A Roosevelt blokkpár példányszáma 30.000 volt, melynek jelentős részét külföldön értékesítették a Monográfia szerint – jó volna megtudni erről további részleteket, hogy hol és mennyiért lehetett megvenni. Talán ez is az oka a blokkpár magas piaci értékének, amellett, hogy ez a bélyeg valóban a rövid életű magyar demokrácia egy darabja, így hőn áhított tétel minden bélyeggyűjtő számára.

A légiposta blokkon F.D.R. életútjának néhány fontos állomása látható: Casablanca, Therán, Jalta és a Hyde Park.

A blokkpárral kapcsolatosan próbáltam felkutatni, hogy az említett Alapítványi Postakórház hol volt  és mi lett vele, azonban nem sikerült a nyomára bukkannom. Ha valaki ezzel kapcsolatban rendelkezik információval, azt nagyon várom itt, a kommentek között, vagy Facebook csoportunkban.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

RSA

Elolvasom a cikket →