Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Foxterrier

Szerző   /  2019-09-08  /  No Comments

    Print       Email
Sima és drótszőrű foxik egy magyar bélyegen

A foxterrier francia neve ellenére angliai eredetű kutyafaja. Nagy-Britanniában már a középkor elején végeztek kotorékmunkát hasonló ebek. A 15. századból már vannak olyan feljegyzések, amelyek említik, hogy elsősorban rókára és borzra vadásztak. A mai foxi ősei ezek a kutyák voltak. A ma ismert megjelenésű foxterrier viszont csak az 1800-as évek elején tűnt fel. Ebben az időben a foxik még kizárólag vadászkutyaként jeleskedtek, csak a vadászok ismerték és értékelték őket. Sokoldalúságukat többféle módon hasznosították: a nagyobb testű változatait föld feletti munkában alkalmazták (például vaddisznóra mentek vele), míg a zömök, kisebb testű kutyákat kotorékmunkára használták.

Drótszőrű foxi

A foxterrier jelleme egyszerű és őszinte, emellett lelkes, aktív, éber és nem utolsósorban igen okos. Magabiztos, bátor és szívós kutyafajta, amely nem sok mindentől ijed meg. Nagyon céltudatos, ha akar valamit, attól nem lehet eltántorítani. Szeret a gazdája közelében lenni, de ha szükséges, önmagát is elszórakoztatja, például órákon keresztül képes játszani egy labdával vagy egy rongydarabbal. Az egyik legkedvesebb időtöltése az ásás. A foxi tulajdonságai sokoldalúvá teszik ezt a népszerű kutyafajtát: egyszerre bohókás, vidám mókamester és tüzes, eleven ördög. Munkabírása igen nagy. Ha harcra kerül a sor, a végsőkig küzd, a nála erősebbekkel is. Annak ellenére, hogy rendkívül aktív, fegyelmezett és szófogadó.

Napjainkban, mint sok más kutyafajta, a foxterrier is elsősorban társ és családi kutya. Lakásban és kennelben egyaránt jól megvan, dinamizmusával életet visz a házba. Ideges embernek azonban nem való. Tartása nem nehéz, mivel igénytelen, egészséges alkatú. Könnyen a család kedvencévé válik. Megfelelő gazda mellett a foxi jól szerepelhet a különféle kutyás sportokban, például a labdázásban (flyball) és az ügyességi próbákon. Társnak is kiváló, feltéve, ha elegendő mozgáshoz jut.

Forrás: kutyafajtak.hu

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Örökölt bélyeggyűjtemény

Elolvasom a cikket →