Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Győzelmi bélyeg – füstbe ment remények

Szerző   /  2017-03-15  /  No Comments

    Print       Email

A londoni 6:3-as diadalt a Magyar Posta példás gyorsasággal köszöntötte egy felülnyomattal, ami valamennyi magyar bélyeggyűjtő számára a bélyeggyűjtemény kedves darabja.

Az Aranycsapat megalapozottan vérmes reményekkel utazott az 1954-es labdarúgó világbajnokságra, az egész ország az aranylábú magyar tizenegy győzelmét várta. Ennek szellemében a Magyar Posta is alaposan felkészült egy esetleges győzelem méltó megünneplésére: már a tornát megelőzően elkészíttette egy győzelmi bélyeg tervét és meg is kezdte annak előállítását.

A VB öntő csalódást keltő végeredményét ismerjük: 3:2-re kikaptunk a németektől, amivel füstbe ment egy álom, és hanyatlásnak indult az Aranycsapat pályafutása.

Az álmokkal együtt a győzelmi bélyegek is szó szerint füstben mentek. Az eredmény ismeretében a Posta vezetősége törölte a bélyeg kiadásának tervét és elrendelte a már kinyomtatott bélyegek megsemmisítését. A bélyegek nem voltak még teljesen kész – a piros szín nyomat hiányzott róluk – megsemmisítésüket az Állami nyomda kazánjában végezték, és valóban füstbe mentek a bélyegek, a reményekkel együtt.

Persze nem Magyarországon lennénk, ha a nyomda munkatársai titokban nem tettek volna el öt 25-ös fogazatlan ívet a megsemmisítésre ítélt bélyegből, amiből egyet fusiban fogazattal és enyvvel is elláttak. Okosban tolták – mondanánk ezt manapság. És talán még a mutyi kifejezés is felmerülhet, hiszen az illegálisan megmentett bélyegek gyűjtők kezébe is kikerültek – nyilván nem ingyen.

A stílusában a Népstadion sorozathoz hasonlító, befejezetlen és kiadatlan bélyeg így bekerült a bélyeggyűjtés világába, többszázezer forintos ritkaságként. Kérdés, hogy egy kiadatlan bélyeg mennyire tekinthető a bélyeggyűjtés tárgyának. Bővebb értelemben véve persze igen, ahogy az is tény, hogy egy igazán érdekes story-val rendelkező bélyegről van szó. Aki nem tud, vagy nem szeretne párszázezer forintot kiadni érte – ahogy én sem – azoknak marad a Bélyegmúzeum vagy az internet.

1954. Győzelmi bélyeg – lehetett volna

 

Manapság azért egy ezüstéremnek is tudnánk örülni…

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

RSA

Elolvasom a cikket →