Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Képrablás a Szépművészeti Múzeumban

Szerző   /  2019-09-26  /  No Comments

    Print       Email

A világon talán egyedülálló témájú bélyegekkel büszkélkedhet Magyarország. 1983-ban egy rendkívül komoly képrablás történt a Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban. Hét rendkívül értékes festményt – Raffaello, Tintoretto és Tiepolo műveit – loptak el ismeretlen tettesek. A műkincsek decemberben illetve januárban kerültek elő, két részletben, Törökbálinton illetve Görögörszágban.

A festmények megtalálásának örömére a Magyar Posta egy blokkot adott ki, melyen a szóban forgó festmények láthatóak a “Szépművészeti Múzeum ellopott festményei” szöveggel. A világon valószínűleg ez az egyetlen bélyeg, ami egy műkincs rablásnak állít emléket.

A blokk egy limitált, különleges változatban is megjelent a megszokott “A MAGYAR POSTA AJÁNDÉKA” felirattal, melyet a állítólag a festmények visszaszerzésében közreműködők kaptak ajándékba. Ennek részletei nem ismertek.

A műkincsrablás emlékére kiadott blokk

A hirado.hu segítségével idézzük fel a történteket:

1983. november 1-jén elromlott a Szépművészeti Múzeum biztonsági rendszere, és ma már biztosan tudjuk, hogy azt nem sikerült megjavítani legalább négy napon keresztül. November 5-én ugyanis egy magyar és olasz tagokból álló csoport összesen hét festményt lopott el a múzeumból, miközben egyébként – mivel a múzeum akkoriban épp felújítás alatt állt – a komolyabb biztonsági berendezéseket egy ládában pihentették.

A tolvajoknak nem volt nehéz dolguk, hiszen az épületet november 5-én mindössze három biztonsági őr felügyelte. Ők este nyolc órakor bejárták a múzeumot, majd ezután éjfélkor mentek még egy kört.

Ekkor derült ki, hogy a régi képtárból kettő, két másik teremből pedig öt festmény hiányzik, a kár az akkori számítások alapján nagyjából másfél milliárd forint volt. A múzeumból ellopták Raffaello Esterházy Madonnáját és a szintén általa festett Pietro Bembo kardinális ifjúkori képmását, Tiepolo Mária hat szenttel című képét és a Pihenő szent család Egyiptomba menekülés közben című alkotásait, Tintoretto Női mellképét és Férfi mellképét, illetve egy ismeretlen festő munkáját is, amely a Giorgione ifjúkori képmása címet kapta.

Habár a helyszínelést csak reggel hatkor kezdték meg, a nyomozást nagy erőkkel folytatták, a tetteseket rövid időn belül elkapták, hiszen vétettek néhány hibát. Például a helyszínen hagytak egy Parana USA PV 68 SQ feliratú csavarhúzót, egy olasz feliratú műanyag zsákot és némi piros-fehér-zöld fonállal átszőtt kötelet is, emellett néhány elmosódott ujjlenyomatot is sikerült rögzíteni. Öt nappal később a rendőrök Százhalombattánál a Dunában megtalálták a képek kereteit tartalmazó zsákot, a következő fordulat pedig december elején történt, amikor a rendőrök megtalálták az eltűntként nyilvántartott tizenhét éves, olaszul tanuló és beszélő J. Katalint. A fiatal lány bevallotta, hogy ő is részt vett az ügyben, mert ő tolmácsolt az olasz megbízók és a magyar tolvajok között.

December 6-án letartóztatták Kovács Gusztávot és Raffai Józsefet, ők szintén vallomást tettek, ennek nyomán  pedig rövidesen előkerült Raffaello képe, az Ifjú képmása, Érd határában. A képet biztosítékként ásták el, arra az esetre, ha az olasz megrendelő nem fizetné ki a lopásért kialkudott húszezer dollárt. Ezután az olasz bűnözőket is sikeresen megtalálták, januárban pedig a többi kép is előkerült a görögországi Panagia Tripiti kolostor kertjéből.

A tolvajok a vádlottak padján

Végül a szálak egy milliárdos, étolaj gyártással foglalkozó testvérpárhoz vezettek, azonban Efthimiosz Moszkoklaidesz és testvére mindent tagadtak. Azt mondták, Raffaellóról még soha életükben nem hallottak, így bizonyítékok nélkül nem lehetett őket felelősségre vonni. A bűnügyben részt vevő négy olaszt hazájukban ítélték el, Kovács Gusztáv tizenkét év fegyházat, Raffai József hét év börtönt, J. Katalin pedig hat hónap felfüggesztettet kapott.

A súlyosan sérült képeket a Malév különgépével szállították Magyarországra. A képek restaurálás után visszakerültek a Szépművészeti Múzeumba, ahol azóta nem volt hasonló eset, valószínűleg a hét kép ellopása után már jóval komolyabban vették a biztonsági intézkedéseket.

A megkerült képek bemutatása örömteli esemény volt az egész ország számára
    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →